БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПУТИН ПРИЗНА НЕЗАВИСИМОСТТА НА ХЕРСОНСКА И ЗАПОРОЖКА ОБЛАСТ

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин ще направи обемно изявление

Руският президент Владимир Путин ще подпише указа за анексирането на четири украински области - Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка. Депутати от Думата и други високопоставени лица са поканени на церемонията, която ще се състои в Георгиевската зала на Големия Кремълски дворец от 15:00 часа. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин ще направи обемно изявление.

Според съобщения в медиите Владимир Путин вече е подписал укази за "признаване на държавния суверенитет и независимост" на Херсонска и Запорожка области на Украйна. В нощта на 30 септември съответните документи бяха публикувани на портала за правна информация на Руската федерация, указите влязоха в сила.

След церемонията е планиран голям митинг на Червения площад с участието на президента. Очаква се процедурата по присъединяването на новите територии да приключи следващата седмица, когато ще бъдат формално ратифицирани от Думата и Съвета на Федерацията.

В Москва пристигнаха назначените от Кремъл представители на администрациите на окупираните региони.

А в Донецк местните обсъждат какви промени ги очакват, ако станат част от Руската федерация.

Западните държави и международната общност отказаха да признаят резултатите от референдумите. Държавният департамент на САЩ съобщи че цитирам - "в отговор на фалшивите руски референдуми в Украйна се подготвят в допълнителни санкции срещу финансовия и енергийния сектор на руската икономика".

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш повтори, че всяка анексия, извършена в резултат на заплаха или използване на сила, е нарушение на принципите на Устава на Световната организация и международното право. Съветът за сигурност ще гласува днес резолюция, осъждаща референдумите за анексиране на няколко окупирани от Русия региони в Украйна, но най-вероятно Москва ще наложи вето.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще проведе извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана в петък. Той нарече референдумите – цитирам „Фарс“ и се закани да върне под контрола на Киев отцепващите се територии.

На този фон Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че призованите от запаса руснаци ще изпълняват задачи по контрол и гарнизон на заетите територии на Украйна.