БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Путин: Русия ще завърши самостоятелно газопровода „Северен поток 2“

Путин: Русия ще завърши самостоятелно газопровода „Северен поток 2“

Меркел: Германия ще продължи да го подкрепя

Русия ще завърши самостоятелно газопровода „Северен поток 2“ до края на настоящата или в началото на следващата година. Това заяви руският президент Владимир Путин след среща в Кремъл с германския канцлер Ангела Меркел.

На обща пресконференция след преговорите федералният канцлер подчерта на свой ред, че проектът за газопровод е икономически и че въпреки американските санкции Германия ще продължи да го подкрепя, както го е подкрепяла и досега. Меркел добави, че Путин я е информирал за въвеждането в експлоатация на газопровода „Турски поток“ и изрази задоволството си от продължаването на транзита на руски газ през Украйна. 

Двамата лидери обсъдиха и изострянето на обстановката в Близкия изток в резултат на противопоставянето между Иран и Съединените щати. Президентът Путин каза, че се надява да не се стигне до широкомащабни бойни действия. По думите му това би било означавало катастрофа не само за региона, но и за целия свят. Путин и Меркел изразиха общата си подкрепа за многостранното ядрено споразумение с Техеран.

Лидерите на Русия и Германия се обявиха за политическо решение на конфликтите в Сирия и Либия и за прилагане на Минските споразумения в Донбас.

В началото на срещата президентът Путин благодари на канцлера Меркел за посещението и добави, че двамата ще се съсредоточат върху обсъждането на най-острите проблеми. Германският канцлер отговори, че е очаквала с нетърпение срещата с руския лидер.