БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Путин: Руската икономика е в по-добра форма от очакваното

Путин: Руската икономика е в по-добра форма от очакваното

През 2022 г. руските производители на синьото гориво са увеличили вноските си в бюджета на страната с 10%

Руският президент Владимир Путин заяви във вторник, че икономиката на страна се представя по-добре от прогнозите на повечето експерти, предаде Ройтерс.

Той посочи, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия е спаднал с 2,1% през първите 11 месеца на 2022 г. и се очаква да спадне с 2,5% за цялата година. Централната банка на Русия прогнозираше свиване на икономиката с 3% през 2022 г.

"Реалната динамика се оказа по-добра от много експертни прогнози. Според Министерството на икономическото развитие, БВП на Русия през януари-ноември 2022 г. е намалял, но само с 2,1%", каза Путин и добави: "Някои експерти у нас, да не говорим за чуждестранни, прогнозираха спад от 10-15 и дори 20%. За годината като цяло се очаква да падне с 2,5%".

Путин, който говореше на среща с висши служители, включително министъра на финансите и шефа на централната банка, каза, че растежът на реалните заплати трябва да бъде стимулиран.

Президентът също така каза, че "въпреки санкционния натиск" руският добив на петрол възлиза на около 535 милиона тона през 2022 г., нараствайки с 2% на годишна база. Той добави, че поради значителния ръст на цените на природния газ през 2022 г. руските производители на синьото гориво са увеличили вноските си в бюджета на страната с 10%.