БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Путин: ВСУ са започнали контранастъпление, но търпят големи загуби и не могат да постигнат целите и задачите си

Путин: ВСУ са започнали контранастъпление, но търпят големи загуби и не могат да постигнат целите и задачите си

ТАСС събра основната информация за събитията около Украйна

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са започнали контранастъпление, но не могат да постигнат целите и задачите си, каза руският президент Владимир Путин в петък. Той отбеляза, че въпреки много големите загуби, настъпателният потенциал на въоръжените сили на Украйна "все още остава".

Властите на няколко руски региона съобщиха за обстрел от украинска страна с ракети и дронове. Благодарение на добре координираната работа на средствата за противовъздушна отбрана (ПВО) бяха избегнати сериозни последствия.

Американските власти решиха да предоставят на Киев нов пакет военна помощ на стойност 2,1 милиарда долара, а Белгия отчете и доставка на боеприпаси.

Руският президент Владимир Путин потвърди началото на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Според него, въпреки факта, че киевският режим хвърли стратегически резерви в битка, самата офанзива не е успешна поради смелостта и героизма на руските войници.

За контранастъплението на въоръжените сили на Украйна

„ Със сигурност може да се твърди , че тази украинска офанзива е започнала и това се доказва от използването на стратегическите резерви. Но в същото време „украинските войски не постигнаха своите цели и задачи в нито един от районите на бойните действия“.
„Що се отнася до това дали [украинската] офанзива е затънала или не: във всеки случай може да се каже, че всички [украински] опити за контранастъпление, направени досега, са се провалили. Но настъпателният потенциал на войските на киевския режим все още остава ."

За усилията на въоръжените сили на РФ

Неуспехът на украинското контранастъпление се дължи на смелостта и героизма на руските войници, „правилната организация и управление на войските и високата ефективност на руското оръжие, особено на съвременното оръжие“.
Военното ръководство на Русия „реалистично оценява настоящата ситуация и ще изхожда от тези реалности при изграждането на нашите действия в близко бъдеще“.

За загубите на украинската страна

Загубите на войските на киевския режим са " внушителни ". „Известно е, че по време на настъпателни операции загубите вървят 3 към 1, това е такава класика, но в този случай значително надвишава класическите цифри.
„Тази трагедия се дължи на събитията, случили се през предходните години. И отговорността за тази трагедия е изцяло на сегашния режим в Киев, чийто основен източник на власт е държавният преврат.“

ТАСС събра основната информация за събитията около Украйна.

Напредък на операцията

В петък вечер руските въоръжени сили нанесоха удари с високоточни оръжия с морско и въздушно базиране по украински складове за боеприпаси, оръжия и военна техника чуждестранно производство, поради което снабдяването на въоръжените сили на Украйна в районите на гр. военните действия са прекъснати, съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков .

През изминалото денонощие руските войски успешно отразиха шест атаки на въоръжените сили на Украйна в донецко направление, четири атаки в южно-донецко направление и две в запорожско направление. Загубите на противника възлизат на около 1240 военнослужещи. Унищожени са 39 танка, 20 бойни машини на пехотата и друга бронирана техника, както и различно артилерийско оръжие на въоръжените сили на Украйна, включително американската артилерийска система М777 и френската самоходна артилерийска установка „Цезар“. Украински изтребител МиГ-29 е свален в Запорожка област, а щурмови самолет Су-25 в Херсонска област.

Очакваха се значителни загуби в редовете на въоръжените сили на Украйна по време на активизирането на бойните действия, призна Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом. Според ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел Украйна "все още не е започнала офанзивата, която всички чакат".

Путин за контранастъплението на въоръжените сили на Украйна

"Украинската офанзива започна", това "категорично може да се каже" с оглед на "използването на стратегическите резерви на украинската армия", каза президентът на Руската федерация . „Украинските войски не са изпълнили задачите си в нито един от районите на бойните действия“, подчерта той. Неуспехът на украинското контранастъпление се дължи на "смелостта и героизма" на руските войници, "правилната организация и управление на войските и високата ефективност на руското оръжие, особено съвременното".

Държавният глава отбеляза, че загубите на украинските войски „значително надвишават класическите показатели“ от 3:1, които обикновено се срещат при настъпателни операции. Той нарече случващото се трагедия, отговорността за която „носи изцяло сегашният режим в Киев, чийто основен източник на власт е държавният преврат през 2014 г.“.

Въпреки загубите "настъпателният потенциал на войските на киевския режим все още се запазва", подчерта Путин.

Обстрел на региони на Руската федерация

Въоръжените сили на Украйна обстреляха пансион на Арабатската коса в Херсонска област, където се намират евакуирани жители на райони, наводнени след разрушаването на Каховската водноелектрическа централа. В резултат на обстрела, извършен вероятно с британските ракети с голям обсег Storm Shadow, един човек е убит, а друг е ранен, каза изпълняващият длъжността губернатор на региона Владимир Салдо .

Трима души са били ранени при удар на останките от дрон в жилищна сграда във Воронеж, съобщи губернаторът на Воронежска област Александър Гусев. Според правоохранителните органи безпилотният самолет се е опитал да атакува Воронежския авиационен завод, но е бил потушен от радиоелектронна борба.

В Белгород дрон падна върху офис сграда, която получи леки щети, няма пострадали, съобщи губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков . Още два дрона бяха свалени при подхода към града.

В Курск е регистрирана катастрофа на дрон в района на нефтено депо, няма щети, каза губернаторът на Курска област Роман Старовойт.

Силите за РЕБ кацнаха и след това унищожиха три украински дрона с боеприпаси PG-7L, летящи в посока на Запорожката атомна електроцентрала, съобщиха правоохранителните органи на Запорожка област .

Разрушаване на Каховската водноелектрическа централа

Броят на жителите на Херсонска област, евакуирани от наводнените територии, надхвърли 5,8 хиляди души, съобщи и.д. губернатор на региона . Според аварийните служби броят на наводнените жилищни сгради е нараснал до 22,3 хиляди.

Ръководителят на външнополитическата служба на ЕС призна , че не разполага с "реални доказателства" за участието на Русия в унищожаването на Каховската водноелектрическа централа.

Украйна и някои западни страни в ООН призоваха Русия да осигури достъп до левия бряг на Днепър за хуманитарни работници. В същото време украинският постоянен представител Сергей Кислица каза , че Киев смята за невъзможно в момента да се проведе разследване на обстоятелствата на разрушаването на Каховската водноелектрическа централа.

Отказът на Киев да проведе независимо разследване не е изненадващ, това би "влезло в гърлото" на украинския президент Владимир Зеленски, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Оръжия за Киев

Властите на САЩ решиха да предоставят на Украйна нов пакет военна помощ на стойност 2,1 милиарда долара, който ще включва системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси. Става дума по-специално за зенитно-ракетни системи Hawk, артилерийски снаряди с калибър 105 mm и 203 mm, дронове Puma, ракетни системи с лазерна система за насочване. Освен това американската страна е готова да помогне на украинските военни в подготовката и поддръжката на техниката.

Белгия ще достави на Украйна боеприпаси с калибър 105 мм на стойност 32,4 милиона евро, съобщи Ройтерс , позовавайки се на представител на Министерството на отбраната на кралството.

Белгийският министър на отбраната Людивин Дедондер каза , че Брюксел няма да спре доставките на оръжие за Украйна в очакване на изясняване защо белгийските автомати са били използвани от украински бойци при атаката срещу района на Белгород . Според нея Белгия чака отговор от Украйна до 15 юни, ако в посочения срок не бъдат получени разяснения, тогава Дедондер възнамерява лично да обсъди въпроса с украинския си колега Алексей Резников.

Източник: ТАСС