БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Радев: Готов съм със служебно правителство

Решения на Конституционния съд не се коментират, а се изпълняват, коментира държавният глава

Президентът Румен Радев е готов със служебно правителство, ако кабинетът "Борисов 3" подаде оставка, за което 22 дни хиляди българи настояват по улиците на България. "Няма намеса в другите власти. Служебното правителство е ясен конституционен инструмент и ако някой се страхува от конституцията, това означава ли, че трябва да я отменяме?", отговори Радев на репортерски въпрос.

После допълни, че професията му на пилот го е научила винаги да е готов за всяко начинание. "Гордея се с моята професия. Уважавам всички професии, включително и тази на българския пожарникар, които вършат една високо рискова и отговорна работа", допълни държавният глава, препращайки към професията на Борисов.

Според Радев протестите срещу управляващите са необратими и "всяко упорство на кабинета и на главния прокурор ескалира кризата". "Неслучайно отдавна призовах и Борисов, и Гешев да си подадат оставката, няма друг изход от кризата", каза още той.

Радев допълни, че след оставките, трябва да се "проведат честни избори и машинно гласуване, както повелява законът".

По повод днешното решение на Конституционния съд, че имунитетът на президента го пази от наказателно преследване, Румен Радев каза, че решенията на съда не се коментират, а изпълняват. Произнасянето на съдиите бе по питане на главния прокурор Иван Гешев дали може да разследва държавния глава.

"Решенията на Конституционния съд не се коментират, те се изпълняват. Особено когато са ясни и еднозначни. За мен означава, че всеки, който използва Конституцията и законите за атака на други институции, трябва да си носи своята отговорност", допълни президентът.

Относно новия запис, в който глас, приличащ на Борисовия, обижда държавния глава, президентът каза: "Този разговор ясно показа кой е поръчителят на цялата очерняща кампания, която се води срещу президентската институция. Жалкото е, че в паническите опити за лично спасение министър-председателят завлича цялата своя партия и всички свои съпартийци на дъното. Там има много почтени хора и те трябва да носят чуждия позор". Според държавния глава призивите на премиера за диалог и единение са измамни, тъй като по телефона говори друго.

"Винаги съм призовавал за спазване на законите, но когато министър-председателят системно гази и законите, и Конституцията, и обществения договор, какво очаквате от гражданите, които са решили, че така няма да живеят", каза държавният глава. Той определи протестите като исторически момент.