БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Радев: Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко

Радев: Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко

Българите все по-често си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа, да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане от демографската криза

Българите все по-често си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа, да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане от демографската криза. Това заяви президентът Румен Радев, който днес откри форум, на който бе представена първата част от т.нар. Национален стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към държавния глава.

Представянето е в резиденция Бояна, а основен говорител е проф. Александър Маринов, който ръководи разработването на проекта.

Радев разясни защо е пристъпил към разработването на този документ и какво цели той.

Пред нас е примерът на авторитарното управление през последното десетилетие, на подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността към вожда и партията – държава. На законността от задкулисните договорки. Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза и мога да кажа, че върна историческият часовник на България към зората на прехода, когато, спомняте си, много от нас се учехме да говорим свободно и да провеждаме честни избори, подчерта държавният глава.

Затова приветствам решението на Стратегическия съвет да не се поддава на изкушението да представя готови за следване рецепти на бъдещето, да заложи на коренно различен подход - на откритост, системност и последователност, обясни още Румен Радев.

Българите масово отхвърлят пропагандата и имат право да знаят истинското състояние на страната и да търсят алтернатива на днешната безпътица, каза държавният глава.

За мен е удоволствие да открия представянето на първа част на Националния стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към държавния глава под ръководството на проф. Александър Маринов. С обявяването на този съвет аз подчертах, че той е призван да изработи и представи алтернативи на институционалния блокаж и дейният застой, обхванал страната, напомни Радев.

Президентът отбеляза, че резултатите от дейностите на съвета съвпадат с исторически в страната ни момент, когато „българите излязоха от апатията и хипнозата на пропагандата, когато открито и без страх изричат истината за превзетата държава, за лъжите и арогантността и грабежа на управлението. Когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията“.

Българите, продължи Радев, единно заявяват своето желание да живеят в нормална, демократична, европейска държава. Призивите за оставки и честни избори с машинно дистанционно гласуване, които ехтят не само у нас, но и в чужбина, са факт, каза още той.

И добави, че стратегическият документ ще бъде предстваен на три етапа – първо - анализ на състоянието в страната, второ - идентифициране на причините на това състояние и трето - формулиране на стратегически предложения и условията за тяхната реализация.

Стремежът е на всеки етап да бъдат обхванати максимално повече българи и у нас, и в чужбина. Да има гражданска инициатива, контрол и отговорност, защото наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и можем да го преодолеем с единна воля и единна гражданска позиция, подчерта Румен Радев.

Защо е необходимо да имаме ясна картина на това състояние, защото това е задължителното условие, за да разберем причините, поради които стигнахме дотук и едва тогава да градим реалистична стратегия и планове за бъдещето, продължи президентът.

Според Радев, премиерът Борисов „така и не посмя да излезе от създадения от самия него илюзорен свят и вчера отново заяви, че България е била в челото на най-бързо развиващите се европейски страни по статистика“. Тази статистика обаче опровергава пропагандата, обобщи президентът.

Източник: Дума