БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Радев: Няма да действам под натиск при подписване на указа за Гешев

Борисов има огромно влияние във ВСС

Гласувах за кмет на София, който вижда столицата като град в интерес на своите граждани, в който те живеят спокойни и сигурни; в който публичните средства се харчат ефективно и прозрачно, публичните услуги са качествени, градоустройството е в хармония с природата. Призовавам българите да гласуват днес, и да не оставят някой друг да определя бъдещето вместо тях, защото само масовият вот може да обезсмисли всякакви опити за манипулация на тези избори, каза президентът Румен Радев, след като упражни правото си на вот в столицата.

Относно подписването на указа, с който официално новоизбраният главен прокурор Иван Гешев трябва да встъпи в длъжност, Радев съобщи, че в днешния ден изборите са тема номер едно и трябва да бъдат предотвратени външни влияния и вмешателства в тях. „Длъжен съм да са запозная с всички документи , включително и с протоколите от 10-часовото заседание на ВСС, но ще подходя съобразно определените ми от Конституцията ми правомощия“, допълни Радев.

На въпрос дали ще покани Иван Гешев на среща, президентът отговори „Няма да действам под натиск от която и да е страна“.

„Това е пореден опит на Борисов да прехвърли неговата отговорност върху някой друг. Всички знаят много добре, че не президентът номинира и избира главен прокурор, а ВСС. И точно във ВСС Борисов има огромно влияние в лицето на парламентарната квота в съвета, която е от неговото парламентарно мнозинство. И си спомняте, че премиерът не се стеснява да подменя председателя на парламента, но избяга от публична отговорност за гласа на хората, които той изпрати във ВСС. Той избяга от отговорности в лицето на своя министър на правосъдието, който имаше правото и задължението по закон да издигне втори кандидат, за да има реално състезание“, съобщи още Радев.

„Нека никой не вменява на Президента номинации и избор – това е задължение на ВСС, където точно Борисов има огромно влияние със своята квота“, коментира още президентът.

На въпрос кога ще подпише указа за назначаването на Гешев, Радев съобщи „В обозрим срок, според дадените ми в Конституцията правомощия“.

Призовавам българите да гласуват днес, и да не оставят някой друг да определя бъдещето вместо тях, защото само масовият вот може да обезсмисли всякакви опити за манипулация на тези избори, каза президентът, цитиран от БГНЕС.

Днес е ден за местни избори, нека осигурим спокойствие на хората така, че да няма външни вмешателства, призова в заключение Радев.