БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Радев отговори на Борисов: Доверието в управлението е безвъзвратно загубено! Оставка! И избори!

"Правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, не и на премиера”, категоричен е президентът

Повече от месец продължават протестите с искане за оставки на правителството и главния прокурор". 

Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към народа, което започна точно в 19.00 часа на „Дондуков“ 2. 

"Самият акт показва пренебрежение към Конституцията.Правото на инициатива за промяна на Конституцията принадлежи на не по-малко от половината народни представители и президента, не на министър-председателя", поясни Радев.

Думите му са в отговор на предложението на премиера на България Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание и нова Конституция.

Ето цялото Обръщение на държавния глава:

„Уважаеми сънародници, повече от месец продължават протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор.

Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки. 
Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промени в Конституцията? Моят отговор е „не“! 
Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в Конституцията? Отговорът е „не“! 
Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване да организира честни избори? Отговорът е „не“! 
Може ли власт, която задуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е „не“!
Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е „не“! 
Може ли министър-председателят, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в Конституцията? Отговорът е „не“! 
Разговор за Конституцията и бъдещето на България е възможен само след исканите оставки на правителството и главния прокурор и провеждането на честни предсрочни избори, категоричен бе държавният глава.