БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Радев пред парламента: Времето за промяна изтича, улицата ще помете статуквото

Радев пред парламента: Времето за промяна изтича, улицата ще помете статуквото

Президентът поиска Борисов да се отчита пред депутатите, настоя за децентрализация на местната власт

Времето за промяна изтича. Както изтичат младите българи зад граница, така както гаснат българските села и оставените на произвола български пенсионери. Моят призив към парламента е да се концентрират усилия за важните за бъдещето решения. Ако това не се случи, или апатията ще ни завладее, или улицата ще помете статуквото. Всеки, който работи за благоденствието на българския народ ще има съюзник в мое лице. С този призив президентът Румен Радев се обърна към народните представители от парламентарната трибуна. Държавният глава говори пред парламента по повод първия ден от новата парламента сесия. В словото си той отново предупреди за това, че устоите на демокрацията в България са подкопани, за това, че властта е бетонирана в малка група хора, за безконтролната корупция и ширещата се неграмотност. Поиска от Народното събрание отговорност, контрол над изпълнителната власт, прозрачен законотворчески процес и най-вече – работа в името на България и нейния просперитет. Румен Радев направи конкретни предложения за законодателни промени в много сфери. Повечето от тях са свързани с възможности, които да позволят активно гражданско участие в управлението на страната и граждански контрол над изпълнителната власт. Връщане към лостовете на пряката демокрация, безкомпромисна борба с корупцията по високите етажи и образованието като основен национален приоритет са друга акцент от изказването на президента. Той лансира идеята българи с двойно гражданство, които живеят в европейски държави или други развити демокрации, да могат да се кандидатират за президент, вицепрезидент и народни представители.

Радев започна обръщението си с предупреждение: България продължава да губи своето най-ценно богатство - хората! Липсват прозрачност, отчетност и отговорност. Властта е отнета от народа и е концентрирана в тесен кръг хора, който бетонира своята безконтролна власт. При такава формула няма развитите - има бедност и корупция, е тежката оценка на президента. Той бе категоричен, че е нужна промяна,  която да засили гражданското участие, да направи институциите по прозрачни и отчетливи, да разгърне инициативата на гражданите за участие в обществения живот.  За да се случи това, продължи Румен Радев, ни е нужна  силна държава, с ясни правила и ред. Такава промяна не може да бъде дело на отделна личност, група хора или една политическа партия, смята държавният глава. Затова той се обърна към депутатите и обясни, че именно в това е ролята на българския парламент - като изразител на волята на народа, като орган, призван да контролира изпълнителната власт.

Каквито и спасителни икономически и социални модели да се прилагат, те няма да постигнат своята цел, докато не се промени начинът на упражняване на властта в България, предупреди още държавният глава. Той подчерта, че очаква от депутатите ускорен дебат по важни въпроси в това направление. Не може да има ефективно управление на държавата, а оттам и просперитет, ако няма държавен контрол върху изпълнителната власт. Българското правителство е едно от малкото в Европа, което не следва управленска програма, одобрена от Народното събрание след публичен дебат, обърна се към мнозинството Румен Радев. Той допълни, че отклоненията от тази програма също би следвало да се дебатират в парламента, както и да се представя ежегоден отчет за свършеното от правителството. Това обаче не се случва и затова президентът смята, че имаме нужда от разпоредба, която да задължава премиера да се явява поне веднъж месечно в пленарна зала, за да дава отчет. Защото, продължи Радев, отказът от контрол е отстъп от демократичността. А връщането му ще бъде стъпка към демократичните практики.

Убеден съм, че българският парламент трябва да пресече порочната практика на безконтролното харчене на излишъка на бюджета, както и разпределянето му без санкция на парламента, продължи с анализа си Румен Радев. Той бе категоричен, че този подход е в разрез с добрите практики и генерира условия за корупция. Всяко правителство трябва да има свобода да се разпорежда с бюджета, но в определени рамки и парламентът е този, който трябва да контролира, допълни президентът.

 

Държавният глава отправи остри критики към законотворческия процес. Закони все повече се изменят кардинално, но чрез преходни и заключителни разпоредби, без дебати и обществено обсъждане. А Това внася непридвидимост и елиминира гражданското участие, предупреди президентът. И отново се обърна към депутатите: Очакванията ми към парламента е да спре този процес.

Президентът настоя за повече инициативност и отговорност на местната власт чрез децентрализация. Което, според него, ще повиши и така необходимата гражданска активност. Сега общините зависят от благоволението на правителството, парите се разпределят по съмнителен принцип, допълни Радев. Според него усъвършенстването на Закона за местното самоуправление ще доведе реално до пряко участие на местните власти в местното самоуправление. Към момента закона в този си вид не позволява ефективно упражняване на инструментите за гражданско участие, подчерта държавният глава. Той предложи, като част от лостовете за пряко гражданско участие, въвеждане на индивидуална конституционна жалба. И определи това като „важен инструмент за граждански контрол върху законодателни и управленски решения“.

Румен Радев обърна внимание и на изборния закон. Настоящата сесия е заредена с надежди за внасяне на устойчивост в  изборния процес, подчерта държавният глава. Той припомни позицията си, че трябва да бъде ускорено въвеждането на електронно дистанционно гласуване, но при ясни гаранции за защита на националната сигурност, на личните данни и на тайната на вота. Направи и друго предложение към парламента. Да обмислят законова промяна, която да даде конституционна възможност на българи по рождение, придобили второ гражданство, да могат да се кандидатират за депутати, президент и вицепрезидент. За да не късат духовната връзка с родината, трябва тези хора да бъдат съпричастни към съдбата на българските граждани, смята Радев. Ако им се  даде възможност да участват в българската политика, те могат да предадат своя опит и ще бъдат мотивирани да се върнат в родината, разви тезата си президентът. Не може тези хора да внасят в България повече средства от преките чуждестранни инвестиции, а да не могат да участват в политиката, категоричен бе държавният глава.

Необузданата корупция по високите етажи и ширещата  се престъпност в малките населени места изискват промени в Наказателния кодекс и ефективна работа на правосъдната система, продължи с изказването си Радев.

Той призова и за спешни мерки срещу демографската криза. Настоя още образованието да се определи като абсолютен национален приоритет. И това да стане категорично – със законови и финансови мерки. Това трябва да се случи в спешен порядък, ако искаме да просперираме като нация в една изключително конкурентна среда, подчерта президентът. И добави, че всичко това няма как да се случи, без ускорен икономически ръст. Той бе категоричен, че България  трябва да преодолее драматичния срив в преките чуждестранни инвестиции. Това, продължи той, няма да стане с целенасочен лов на един-двама стратегически инвеститори.  Радев поиска безкомпромисна борба с корупцията, качествено образование, добре координирана между институциите външна политика. Затова президентът отправи благодарност към народните представители от различните парламентарни комисии и групи за приятелство, които са се включили в официалните му визити зад граница. Припомняме, че при повечето ключови пътувания на Румен Радев нямаше представители на правителството.  

В края на словото си президентът подчерта, че иска с думите си  да предизвикам не само емоции, но и повод за размисъл и отговорни държавнически решения. За да се превърне България в държава с върховенство на правото и активно гражданско общество, с прозрачни и отчетни институции, които да работят в интерес на гражданите. Без тези предпоставки няма да имаме доходи, сигурност и качествен живот. Претворяването на моите предложения в решения е изцяло в ръцете на този орган, обърна се отново към депутатите Румен Радев. Предупреди, че времето за промяна изтича. И допълни, че всеки, който работи за благоденствието на България, ще има в негово лице съюзник.

Източник: в. Дума