БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Радев: Проблемът не е в НСО, а в начина, по който се управлява държавата

Радев: Проблемът не е в НСО, а в начина, по който се управлява държавата

България вече се осъзнава и няма да приеме поредна манипулация на изборния процес, категоричен е Радев

Служителите на Националната служба “Охрана” са действали по указания на стопанката на Народното събрание г-жа Караянчева. Проблемът не е в НСО. Проблемът е в начина, по който се управлява държавата и в производството на нефелни лобистки закони. С тези думи президентът Румен  Радев коментира вчерашния случай, в който майки от „Системата ни убива“ бяха изведени от сградата на парламента със сила, бяха влачени и носени на ръце.

Не мога да закрия Национална служба „Охрана”, това може да стане само със закон, добави държавният глава след посещението си в храм „Света София” по случай празника на столицата.

Радев напомни, че отдавна настоява да има законодателна промяна, която да изчисти основните задачи, обхватът на действие, подчинеността и контрола върху НСО. И ако има призиви за закриване на НСО, то това може да стане само със закон, защото закон учредява тази служба, обясни той и добави, че парламентът трябва да посочи коя друга структура ще поеме охраната на тези критични обекти от нашата национална сигурност – МС, парламент и президентство.

Попитан дали протестът и гражданското неподчинение ни приближават до предсрочните избори Радев каза, че отдавна са налице всички условия властта да подаде оставка.

Това, което стана вчера, е радикализация на протеста и това е нормална реакция -когато обществото постави ясно своите искания, но в замяна на това хората и протестиращите биват обиждани, неглижирани, а някои от тях дори и бити. Всяко протакане задълбочава кризата. Явно управляващите се опитват да доразпределят порциите и отново да направят така, че да влияят върху изборите и да ги манипулират по тяхно желание, смята президентът. По думите му обаче този път няма да им се получи, защото „България вече се осъзнава и няма да приеме поредна манипулация на изборния процес“.