БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Радев в специално обръщение: Участниците във вчерашното събитие са служители на НСО

Подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, напомни президентът

Участниците във вчерашното събитие са служители на НСО.

Винаги съм казвал, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО.

Днес настоях комисията отново да прецени тази необходимост. Това заяви президентът Румен Радев в специално обръщение към нацията.

Подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, напомни президентът.

Миналия декември по мое настояване отново се събра тази комисия, каза Радев. И обърна внимание, че представителите на изпълнителната власт са препотвърдили охраняването на Пеевски и Доган. 

Отдавна заявих, че Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това зависи от изпълнителната власт, заяви българският президент Румен Радев в изявление пред медиите.

"Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава когато се преборим с беззаконието, укрепим  върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани. За съжаление законите и правата на гражданите продължават да се погазват",  каза още той.

Когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината като гарант за възстановяване на общественото доверие, подчерта президентът.

"Днес имах разговор с началника на НСО ген. Красимир Станчев. Участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО. Относно правомерността на техните действия е в ход служебна проверка. Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов. Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента", заяви Радев

Oчаквайте подробности.