БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

РАДЕВ: ЗА ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ТОКА СА ВИНОВНИ ПРЕДИШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ

Правителство, бизнес и синдикати се събраха на спешна среща заради кризисните цени на тока и природния газ

Правителство, бизнес и синдикати се събраха на спешна среща заради кризисните цени на тока и природния газ. На нея присъстват държавният глава Румен Радев и служебният премиер Стефан Янев.
Според Радев за кризата с високите цени на тока са виновни, цитирам: "десетилетията, които в неохота предишните управляващи не са направили енергийна стратегия".

"Всички знаем, че в Европа се вихри невиждана, безпрезедентна до момента енергийна криза. Тя не подминава и България. Причините са много глобални най-вече и от вътрешен характер. Не искам да се спирам на тях. Искам да призова наистина тези причини да не се политизират поне на тази кръгла маса. В продължение на повече от десителития, се натрупаха огромни проблеми и задлъжнялост в сектора", заяви Радев.

По думите му България е оставена без енергийна стратегия в период, в който цяла Европа адаптира своята икономика към "Зелената сделка".

Радев обърна внимание, че предишните управляващи са говорили едно пред нашите работници в мините и в ТЕЦ-овете, а направиха съвсем друго в Брюксел:

"Не приеха навреме Механизма за капацитет и за разлика от Полша, която след 1-ви юли 2025 г. ще получава финансова подкрепа за своите централи, ние няма да получаваме такава.