БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Ракети „Калибър“ сринаха важно за доставките на оръжие пристанище в Одеса

Ракети „Калибър“ сринаха важно за доставките на оръжие пристанище в Одеса

Руските военни са поразили с високоточен удар обекти на летищата на ВСУ

Пристанището на Одеса е станало обект на последните нощни удари, съобщават украинските издания. Съветникът на началника на военното управление на региона Сергей Братчук е заявил, че ударите са нанесени от най-малко 8 крилати ракети "Калибър".

Военният експерт и капитан първи ранг от запаса Владимир Гундаров свързва ударите по пристанището на Одеса с доставките на нови оръжия от Румъния, които се извършват през моста над Днестър.

Според него тези действия предотвратяват планираното контранастъпление на Украйна, което активно се подготвя, чрез получаването на ракети от САЩ и Европа.

„Максималното отклонение от целта на крилатите ракети „Калибър“ е само пет метра, което гарантира постигането на целта и унищожаването на всичко, което се намира във военния обект на ВСУ“, подчертава Гундаров.

Той също така отбелязва, че в пристанището на Одеса е било важно да не се ударят корабите, предназначени за товарене на зърно, но в същото време точно да се ударят оръжейните складове и натрупването на военна техника.

Според Гундаров, съдейки по реакцията на представители на военното управление на Одеска област, този план е осъществен. Това потвърждава ефективността на използването на ракети "Калибър" и подчертава стратегическото значение на пристанището в Одеса за Украйна в контекста на настоящия военен конфликт.

Руските военни са поразили с високоточен удар обекти на летищата на въоръжените сили на Украйна и всички набелязани цели са били успешно унищожени, това съобщи официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от световните издания.

„През нощта въоръжените сили на Руската федерация нанесоха групов удар с далекобойно високоточно оръжие с въздушно базиране по цели на противника на летищата. Целта на удара беше постигната. Всички цели бяха унищожени“, казва той.

Поразени бяха различни цели в Хмелницка, Одеска, Полтавска, Лвовска области, както и в Киев. Така в град Староконстантинов, Хмелницка област, беше ударено летище с намиращи се на него самолети Су-24, които въоръжените сили на Украйна модифицираха за използване на британските ракети Storm Shadow.

Конашенков уточнява, че наред с другото са поразени командни пунктове и радиолокационни постове, както и авиационна техника, складове с украинско оръжие и боеприпаси.