БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

РАЗКРИТИЕ: АМЕРИКАНСКИТЕ МИЛИАРДЕРИ НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ

РАЗКРИТИЕ: АМЕРИКАНСКИТЕ МИЛИАРДЕРИ НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ

ВИНОВНИ ОБАЧЕ СА МЕДИИТЕ, РАЗКРИЛИ УКРИВАНЕТО. ФБР ЩЕ РАЗСЛЕДВА, НО НЕ МИЛИАРДЕРИТЕ

Скандал в САЩ - медиите разкриха, че най-богатите хора в на света като Илън Мъск, Джеф Безос и Джорд Сорос са плащали малко или никакви данъци върху доходите.
Вместо обаче да започне разследване на милиардерите - защо са избягвали изплащането на своя справедлив дял за обществото, министерството на финансите на Съединените щати и ФБР започнаха разследване как така данъчните регистри са попаднали в ръцете на пресата.,

Американската медия "Пропублика" публикува огромна маса данни от данъчната служба, ОБХВАЩАЩИ ПОСЛЕДНИТЕ 15 ГОДИНИ, за данъчните декларации на хиляди от най-богатите хора в страната. Данните показват, че милиардерите, включително основателят на "Амазон" Джеф Безос и основателят на "Тесла" Илон Мъск, не са плащали федерални данъци върху доходите в продължение на няколко години.

Бизнесменът Майкъл Блумбърг, инвеститорът Карл Икан и финансистът Джордж Сорос също са обвинени в укриване на данъци, като Сорос не е плащал федерален данък върху доходите си цели три години подред.

Вместо обаче да се заемат с укриването на милиони долари в данъци, които да отидат за училища и медицински услуги, властите се нахвърлиха върху медиите.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че „всяко неразрешено разкриване на поверителна правителствена информация“ е незаконно.

Говорителят на Министерството на финансите Лили Адамс заяви, че въпросът е бил отнесен до ФБР, федералните прокурори и вътрешните надзорни органи на Министерството на финансите, защото данъчните регистри били поверителна информация.

Реакцията на властите е в разрез с обявеното от президента Джо Байдън искане за увеличаване на данъците за богатите, за да подпомогне финансирането на предложените разходи за инфраструктура и социални програми.