БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

РАЗНОГЛАСИЕ МЕЖДУ ЛИДЕРИТЕ НА НАТО ПО ВРЕМЕ НА ЮБИЛЕЙНАТА СРЕЩА

Дълбоко разделени, лидерите на НАТО се срещат край Лондон за официални разговори

Разговорите се провеждат в луксозен хотел до Уотфорд и идват след официално посрещане на представителите на страните членки на Алианса в Бъкингамския дворец и на "Даунинг стрийт" 10 във вторник. Двудневнатата среща минава под знака на напрежение между съюзниците. След двустранна среща, президентите на САЩ Доналд Тръмп и Франция Еманюел Макрон затвърдиха очкванията за липсата на единство по редица важни въпроси.

В организацията има разногласия относно военните действия на Турция в Северна Сирия, относителното ниво на военни разходи на държавите и направените наскоро коментари от страна на Макрон, че Алиансът е в "мозъчна смърт". А Тръмп си позволи да изронизира Макрон, след като двамата влеязоха в спор какво да се прави с европейците, които са се били на страната на Ислямска държава.

Тръмп и Макрон се обединиха само в едно – да разкритикукват турския президент Ердоган за закупуването на руска противоракетна система. А докато двамата си разменяха любезности, няколко стотин протестиращи се събраха на лондонския площад Трафалгар на протест срещу провеждането на форума и по-специлано срещу президента на САЩ Доналд Тръмп.

През 1949 г. 12 държави основават НАТО. Днес в организацията членуват 29 държави.