БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Разрушена е стената на язовира „Нова Каховка“ край Херсон (Снимки)

Разрушена е стената на язовира „Нова Каховка“ край Херсон (Снимки)

Предполага се, че ударът е нанесен от MLRS Alder

Според РИА Новости снощи при обстрел украинската армия е разрушила горната част на Каховската водноелектрическа централа. Предполага се, че ударът е нанесен от MLRS Alder. Има нерегламентирано изпускане на вода.

Стената на големия язовир „Нова Каховка“ в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна е била разрушена и територията по поречието на река Днепър се наводнява, съобщи ТАСС, като се позова на неназован източник.

Кадър от охранителна камера от момента на взрива

Според ръководителя на администрацията на Новая Каховка Владимир Леонтиев, клапите на язовира са били разрушени, но самият язовир не е повреден. Той добави, че покачването на нивото на водата в Днепър в рамките на града е от два и половина до четири метра.

Украинското министерство на вътрешните работи призова жителите на 10 селища на десния бряг на реката и на части на град Херсон да съберат необходимите документи и домашни животни, да изключат електроуредите и да напуснат района, предаде Асошиейтед прес. Ведомство предупреди и за възможна вълна на дезинформация.

За разрушаването на стената потвърди и оперативно командване „Юг“ на украинската армия, цитирано от агенция УНИАН. От въоръжените сили на Киев обвиниха руските войски, че са взривили язовира, и добавиха, че се изяснява степента на разрушенията, скоростта и обемите на водата, която изтича, както и районите на вероятното наводнение.

Украинските войски продължават да нанасят артилерийски удари по района на Каховската водноелектрическа централа, съобщава кореспондентът на РИА Новости.

Освен това няколко снаряда са паднали в Нова Каховка , съобщиха очевидци.

Язовирната стена е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съроръжението е построено през 1956 г. по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа "Каховка".

Язовирът снабдява с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

Обемът на водата във водохранилището се доближава до този на Голямото солено езеро в американския щат Юта.

Взривяването на язовира, построен по времето на Съветския съюз и намиращ се в момента под контрола на Москва, може да наводни голяма част от Херсонска област.