БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

РЕКОРДНО БЪРЗА ОСТАВКА НА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ В ШВЕЦИЯ

РЕКОРДНО БЪРЗА ОСТАВКА НА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ В ШВЕЦИЯ

Първата жена премиер на страната Магдалена Андершон подаде оставка само 12 часа, след като беше назначена с бурни аплодисменти

Рекордно къс срок като министър председател на Швеция!
Първата жена премиер на страната Магдалена Андершон подаде оставка само 12 часа, след като беше назначена с бурни аплодисменти. Тя се оттегли от поста, защото нейния коалиционен партньор от Партията на зелените напусна току що съставеното правителство.

Зелените оттеглиха подкрепата си за Магдалена Андершон, след като парламента вместо програмните мерки на зелените, гласува бюджет предложен от антимигрантската крайна десница.

"Има конституционна практика, че коалиционното правителство трябва да подаде оставка, когато една партия напусне. Не искам да ръководя правителство, чиято легитимност ще бъде поставена под въпрос'', заяви Андершон.

Все пак Андершон се надява, че ще успее да си върне поста на министър-председател, само че като лидер на еднопартиен кабинет. Преди да бъде предложена за премиер на Швеция след оставката на Стефан Льовен Магдалена Андершон беше финансов министър. Макар, че изкара на поста само 12 часа, тя проведе дълги преговори с опозиционната лява партия и в крайна сметка извоюва по-високи пенсии за някои шведи.