БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Ремонтът на Графа завърши с дефекти и глоба от 109 000 лв. за строителя

Ремонтът на Графа завърши с дефекти и глоба от 109 000 лв. за строителя

Общата стойност на ремонта беше 24,1 млн. лв.

„Това е един изключително тежък обект по няколко причини. Първо, защото представлява труден за изпълнение проект. И второ, защото не включва само настилки – беше подменена 100-годишна канализация, бяха подменяни водопроводи, топлопроводи – т.е. това е координация на много хора, институции и структури”, обясни Фандъкова.

Тя припомни, че изпълнението на проекта беше изпълнено с редица проблеми и предизвикателства.

„Участниците в проекта са много и всеки от тях носи отговорност – проектантът, отговорната фирма, изпълнителите и всички, които от страна на Столична община отговаряха за този проект”, заяви кметът на София. Тя се извини на гражданите за неудобствата, които възникнаха по време на изпълнение на проекта.

„По всички тези обекти бяха констатирани и направени бележки от страна на надзора. Вчера задачата беше да се провери отстраняването на забележките и да получа становището на експертите за степента и качеството на изпълнение на целия този проект”, каза тя. Кметът посочи, че комисията приема за завършени строителните дейности, но в отделни участъци констатира незадоволително качество.

„Участъците са описани, изчислени са съответните санкции. Изчислените до момента неустойки за качество са в размер на 109 хил. лв., които всъщност са максималният размер на неустойки по договор за участъците, в които са констатирани проблеми”, подчерта Фандъкова.

Тя поясни, че площта на цялата ремонтирана зона е над 40 декара, докато проблеми са установени на около 15 декара.

„И точно в тези участъци е наложена максималната санкция от 5% от всяка дейност”, уточни Фандъкова. Става въпрос за недобре изпълнени фуги, некачествено озеленяване, недобре оформена и завършена настилка, дефекти по ревизионните шахти.

На мястото си отново бе поставена емблематичната пейка на баща и син Славейкови, която бе демонтирана за реставрация.

Целият ремонтиран обект вече е инспектиран и предаден на Столична община. Според Фандъкова нередности са констатирани, но няма да бъде удължаван срокът на ремонта, тъй като те не пречели на цялостното движение по улицата.

В момента фирма изработва новите ограничители, които ще бъдат поставени успоредно по дължината на трамвайната линия. Освен това ще се върнат и част от търговските площи за книги, но с нов естетически вид, където „няма да стърчат и да се поставят кашони от банани”.

8 години е гаранцията на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“, припомни още кметът. 

Проектантът А.Д.А. е с наложена неустойка от 10% от стойността на договора за проектиране на Зона 2, която е в размер на 35 хил. лв. Това е основно заради факта, че при реализиране на проекта измерванията показаха, че надлъжния наклон на участъка между ул. „Раковски“ до ул. „6-и септември“ е нулев, което налага допълнителни дейности по отношение на отводняването на тези участъци, които не бяха заложени в проекта“, обясни Фандъкова. 

Кметът на София припомни, че още миналата година е наложила максимална санкция на надзора в размер на 86 200 лв. „Така че общият размер на санкции за всички участници в проекта до този момент е 290 хил. лв.