БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

РЯЗЪК СКОК НА ЦЕНИТЕ НА ГАЗА ЗА ГЕРМАНСКИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ

Федералното правителство предупреждава, че увеличението на сметките се дължи на въвеждането на нов данък за ползване на гориво

Сметките за газ в Германия за частни домакинства могат да скочат с няколкостотин евро на година. Федералното правителство предупреждава, че увеличението на сметките се дължи на въвеждането на нов данък за ползване на гориво.

По закон доставчиците могат да определят между един и пет евроцента допълнителна такса за киловатчас. Германската асоциация на газовите оператори определи таксата да бъде 2,4 цента. Министърът на икономиката на Германия уверява, че алтернативата би била колапсът на германския енергиен пазар.

Новите тарифи ще влязат в сила от октомври. Предполага се, че те ще смекчат загубите на компаниите поради по-високите цени на енергията, рязкото намаляване на доставките на руски газ и съответно необходимостта от закупуване на гориво на борсите на по-високи цени.

В допълнение към въвеждането на такси правителството обяви финансова помощ за вносителите на енергия, по-специално за най-големия играч на пазара „Юнипер“.

Преразглеждането на тарифите за газ, според вицеканцлера Роберт Хабек, може да бъде сериозно изпитание за най-бедните домакинства. Правителството обещава да подготви проект за данъчни стимули и компенсации, за да смекчи удара.