БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Родители на протест, искат ударно строителство на детски градини

Те искат местната власт да осигури място за всяко дете, а докато това се случи да подпомага семействата, за чиито деца няма място

Родители на неприети деца в ясла и детска градина излязоха на протест пред сградата на Столичната община. Те искат местната власт да осигури място за всяко дете, а докато това се случи да подпомага семействата, за чиито деца няма място, съобщава БГНЕС.

Родителите настояват и за ударно строителство на детски градини в София. “Равен достъп до алтернативно образование за неприетите деца”, гласи голям собственоръчно написан плакат, който родители издигнаха на ул. “Московска” в столицата.

„Този протест е граждански. Не искаме ничия оставка и не принадлежим към никоя политическа партия. Искаме за децата ни да има места в ясли и градини. За съжаление, тези места в последните над 10 години, не се откриват. Все един или сходен брой деца остават извън градините“, каза Айра Антонова, която е майка на дете на 1 годинка, което не е прието в ясла.

Тя посочи, че първото им искане е държавата да подпомогне родителите на неприетите деца.

„Искаме ваучери за неприетите деца, които да могат да бъдат ползвани в алтернативни заведения, без да бъдат уточнявани какви. Ваучери и строителство – това са исканията ни. Искаме и среща с премиера Бойко Борисов и със столичния кмет Йорданка Фандъкова, тъй като този проблем продължава десетилетия и ние не виждаме никаква опция, дори за внуците ни, да има място в ясла“, заяви Антонова.

Според нея първопричината, предизвикваща останалите проблеми, се дължи на недостига на места.

„Критериите не са перфектни, има всякакви недомислици – неща, които са добавяни, в последствие махани, в последствие всякакви интереси са заложени в тази система, но това е само, защото по някакъв начин трябва да се отсее от нормалния случай“, обясни тя.

На протеста е дошла и Мария Василева със своето семейство. Тя каза, че се чувстват дискриминирани и са обидени на системата и се обявиха против това децата да се приемат на лотариен принцип и късмет.

„Кандидатствахме в ясла в район „Витоша“. Тази година за 2019 г. набор в целия район има само 27 места. Ние имахме 12 точки. При първо и второ класиране не бяхме приети. Няма кой да я гледа, нямаме баби и дядовци, трябва да работим. Искат деца, искат да работим, как да стане това“, възмути се Василева и добави, че в района, в който живеят таксата за частна градина е около 1000 лв. на месец.
Жената не се надява някога детето ѝ да бъде прието в държавна ясла или градина и посочи, че докато то стане първи клас, семейството ѝ ще трябва да плати за частна градина около 60 000 лева.