БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Росен Желязков: На всички е ясно, че в "Автомобилна администрация" корупция има

Росен Желязков: На всички е ясно, че в "Автомобилна администрация" корупция има

Не сме загубили битката за пакет "Мобилност"

"Дали тя е ниво рушветчийство, или на ниво по-големи взаимоотношения, би била невъзможна, ако няма тясно корелиране между контрола по пътя и издаването на разрешения и лицензи от страна на самата администрация", отбелязва министърът на ГЕРБ. Относно пакета "Макрон", пред бТВ, Желязков заяви, че не се е стигнало до триалози между ЕП, ЕК и Съвета на ЕС и в рамките на този парламент няма да има законодателни изменения, гледани на второ четене. 

"По отношение на функционалните и структурни промени до 2 месеца ще съобщим какви са мерките, в това число и намаляването на административните предпоставки - разрешителни и лицензионни, които дават възможност за "тясно" взаимодействие между бизнеса и администрацията", изтъкна Желязков. 

Министърът се е срещнал с турския посланик у нас във връзка с проблема на българските превозвачи, блокирани на границата с Турция заради неплатени глоби. Желязков уточни, че правилата в Турция не са нови, а става въпрос за интеграция на тол системата заедно с граничната и митническа система.

По думите му затруднения има само на един граничен пункт с Турция - "Капитан Андреево". На останалите пунктове няма сигнали за подобни случаи. "Правилата в Турция са такива, че ако не се платят такси и глоби, превозното средство не може да премине границата", отбеляза Росен Желязков. По думите му турският посланик е уверил, че няма преднамереност към български превозвачи.

Транспортният министър е получил сигнали за прекомерност на глобите и за неизясненост на основанията, на които са налагани. "Имам уверението от турска страна, че тези случаи ще бъдат разгледани и ще се даде по-голяма информираност за правилата. Те могат да бъдат оспорвани и по основание, и по размер, но след тяхното заплащане", заяви Желязков.

"България също предстои да въведе тол система, която ще бъде интегрирана с граничните и митнически бюра. Предполагаме, че началният период също ще ни изправи пред подобни трудности", допълни той.

На този етап България няма отношение в разследването на самолетната катастрофа в Северна Македония, при която загина българско семейство, каза още министърът в разговора. Според международните правила първо разследването се води от страната, на чиято територия се е случил инцидентът, второ - в страната, където е регистрирано въздухоплавателното средство, и чак тогава страната, чиито граждани са загинали или потърпевши в такъв инцидент, уточни той. Предложихме на македонските колеги подкрепа и експертиза, на този етап те водят разследването от свое име, отбеляза още Желязков.

Според министъра всеки казус от "Апартамент гейт" е различен по своя характер, така че фактите и обстоятелствата принадлежат на анализ и на контрол от страна на тези, които имат компетенциите за това.