БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

РОСКОСМОС ИЗПРЕВАРИ ХОЛИВУД И ТОМ КРУЗ

РОСКОСМОС ИЗПРЕВАРИ ХОЛИВУД И ТОМ КРУЗ

Актрисата и режисьорът ще прекарат 12 дни на борда на МКС и ще заснемат филм със заглавие "Предизвикателство"

Русия задмина Холивуд! Неочаквано обаче, Холивуд е изпреварен не от най-голямата руска кинокомпания Мосфилм, а от... Руската космическа агенция.
Роскосмос изстреля в орбита актриса и режисьор на борда на кораба СОЮЗ МС-19, които да заснемат за първи път игрален филм на място - на корабите Съюз МС-19 и МКС, в космическото пространство.

Излитане на ракетата СОЮЗ 2.1А

Точно в 11 часа и 55 минути московско време космонавтът Антон Шкаплеров, актрисата Юлия Пересилд на 37 и режисьорът Клим Шипенко на 38 години полетяха към международната космическа станция МКС с кораба СОЮЗ МС 19.

Космическия кораб СОЮЗ МС-19


Актрисата и режисьорът ще прекарат 12 дни на борда на МКС и ще заснемат филма с работно заглавие "Предизвикателство". В снимките ще участват и руските космонавти Олег Новицки и Пьотр Дубров.
Така те оставиха след себе си американския актьор Том Круз, който също планираше да снима кино на космическия терен.

Руският космонавт Антон Шкаплеров, актрисата Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко преминаха от пилотирания кораб "Союз МС-19"  (МКС), съобщиха световните информационни агенции.

На станцията ги посрещнаха командирът Тома Песке и останалите членове на екипажа, сред които руснаците Олег Новицки и Пьотър Дубров.

"Днес всичко е ново за мен . . . Сякаш сънувам" - каза Пересилд.

Руският космонавт Антон Шкаплеров, актрисата Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко на борда на МКС

Актрисата и режисьорът ще заснемат космическа драма с работното заглавие "Предизвикателство" - историята на лекарка, на която се налага да лети в орбита, за да спаси живота на космонавт. В снимките ще участват руските космонавти Шкаплеров, Олег Новицки и Пьотър Дубров. Шипенко е започнал да снима още преди да преминат в станцията, докато Пересилд е асистирала на Шкаплеров за ръчното скачване.

Пересилд и Шипенко ще се върнат на Земята на 17 октомври.

По време на 66-та експедиция до МКС ще бъде реализиран научно-образователният проект „Предизвикателство“, в рамките на който руснаците първи в света ще заснемат игрален филм в космоса. Филмът, условно озаглавен „Предизвикателството“, е за момиче-лекар, който поради драматични обстоятелства ще трябва да се подготви за полет след месец и да отиде на МКС, за да реши важна задача. 

Това не е просто първият филм в орбита, а част от съвместен научен и образователен проект на Държавната корпорация Роскосмос, Първи канал и студиото Yellow, Black, White. Проектът ще стане ясно доказателство за факта, че космическите полети постепенно стават достъпни не само за професионалисти, но и за все по-широк кръг от заинтересовани лица. Например подобно ускорено обучение на участници във филма в бъдеще ще е необходимо за изпращане на други специалисти в орбита: лекари, учени.

Припомняме, че Държавната корпорация Роскосмос и Първи канал през 2020 г. стартираха отворен конкурс за момичета. В края на първия етап бяха избрани 20 финалисти. След това медицинската експертна комисия извърши цялостна проверка на участниците за съответствие с медицински и психологически изисквания, както и изискванията за физическа годност, образование и професионална годност, необходими за участие в космически полети и работа в космоса. 

Актрисите Джулия Пересилд и Алена Мордовина, които успешно преминаха полетната комисия и заедно с режисьора на „Предизвикателство“ Клим Шипенко и оператора Алексей Дудин преминаха ускорено обучение.