БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

РСМ ДОВОЛНА ОТ НОВОТО ФРЕНСКО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Предполага се, че новото предложение е отговорило на някои от възраженията

Правителството на република Северна Македония обяви, че е получило предложение от френското председателство за решаване на спора с България. Предполага се, че новото предложение е отговорило на някои от възраженията, като например, че интерпретациите на историята не трябва да бъдат част от преговорите за присъединяване към ЕС.

Френското предложение за премахване на ветото на България върху присъединителния процес на Скопие и Тирана бе подкрепено от парламента на България миналата седмица, но беше определено като неприемливо от премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, както и от други политици и коментатори от страната.

Премиерът на югозападната ни съседка заяви, че забележките от страна на властите в Скопие в новото френско предложение са взети предвид. Допълнителни подробности за споразумението и какви са условията засега не са публикувани.

Президентът Стево Пендаровски коментира, че френският му колега Еманюел Макрон го е информирал за съдържанието на окончателното предложение на френското председателство за преговорна рамка на страната с ЕС и „то е далеч по-добро от предишното“.

Самият Макрон също коментира новото предложение. Той е убеден, че е намерено компромисно решение, което носи сигурност и предсказуемост за всички.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел също потвърди в „Туитър“, че решението отговаря на притесненията и на двете страни.

Междувременно високопоставен служител на правителството в Скопие заяви, че все още няма окончателно споразумение и консултациите ще продължат и в следващите дни.