БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Румен Гечев: Не вълна, а цунами се е задало срещу мутризираното управление на България. Оставка

Те продължават да крадат в продължение на 5 години. За 5 години нито една проверка не е направена нито от Агенцията за държавна и финансова инспекция, нито една проверка от НАП. Това е едно прегръщане между олигархията и управлението – истински пример за

„Фактите: Първо, Българската банка за развитие, 99.9% държавна собственост, отпуска 75 млн. лв. на бухалкаджийска фирма, т.нар. колекторска, която събира лоши кредити. 75 млн. вместо да отидат за малките и средните предприятия в условията на задълбочаващата се криза, отиват в джобовете на частна фирма“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев от парламентарната трибуна.

Той посочи и втори случай - ББР налива 140 млн. лв. държавни пари в Първа инвестиционна банка. „С каква цел – да подпомогне банката, защото тя е направила два неуспешни опита да продаде акции. Пазарът решава, че цената на една акция е 2,60 лв. Но не така решава ББР под диктовка на правителството. Тя решава да закупи акцията на двойна цена. Това ще рече две неща – първо, подарък на частна банка от 70 млн., и второ, това автоматично означава 70 млн. загуба за правителството“, обясни Гечев. Социалистът подчерта, че няма никаква клауза за изкупуването на акциите обратно след време. Той обърна внимание и на това, че контролният пакет акции остава в ръцете на двамата акционери. „Какъв подарък от правителството – запазваш си контролния пакет акции и наивните данъкоплатци ти подаряват 140 млн. лв. И да има представител на държавата, с 18%  той не може да влияе на решенията на частната банка“, категоричен е народният представител от левицата.

„Трето - държавната Комисия по хазарта. Това правителството ни информира, че загубите от хазарта са 700 млн. лв., а те са много повече. Оказа се, че не само наречените 4-5 фирми на  някакъв беглец, а редица частни фирми в целия сектор не са плащали дължимите такси. И според правителството никой не е виновен– това било едно неволно разсейване. В държавната  5-членната Комисия по хазарта лично се назначават с подписа на министъра на финансите 5 души. В нея е събрано цялото правителство на най-високо ниво“, каза още Румен Гечев. Той припомни, че в параграф 16 от приетия Закон за хазарта пише, че до 28 февруари 2014 г. Министерски съвет е длъжен да представи нов проектозакон и нова Стратегия за хазарта, но правителството все още не е представило такъв закон: „Те продължават да крадат в продължение на 5 години. За 5 години нито една проверка не е направена нито от Агенцията за държавна и финансова инспекция, нито една проверка от НАП. Това е едно прегръщане между олигархията и управлението – истински пример за мутризацията на българската икономика“.

„В заключение, ще цитирам Евронюз, които написаха: „Младите хора имат силата да обърнат вълната“. Не вълна, уважаеми колеги, цунами се е задало срещу мутризираното управление на България. Оставка“, завърши Румен Гечев.