БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Румен Гечев: Въпреки санкциите, Северен поток 2 е завършен, а ние погребахме Южен поток

В икономическата теория няма нито един случай, в който икономическите санкции да са свършили някаква работа, освен да помогнат на страната, която е санкционирана

"Направих сравнителен анализ как са се отразили санкциите на обема на търговията с Русия на различните групи стоки - най-много е паднал оборотът на продукти, свързани със селското стопанство. Това означава, че страните, чийто дял на селскостопански продукти е бил най-голям към Русия, са платили най-висока цена. Тези страни не са Германия или Франция, а България". Това каза Румен Гечев, народен представител от ПГ "БСП за България", от парламентарната трибуна.  

Той посочи, че освен това, Германия и Франция са увеличили своите инвестиции в Русия и то след влизане в сила на санкциите. "Немците са инвестирали прец 2019 г. 3,3 млрд. евро в Русия - само за една година. В същото време Франция увеличава инвестициите си в Русия в областта на експлоатирането на природни ресурси в Арктика. Френски и немски фирми активно участват в изграждането на Северен поток 2 - с инвестиции, с технологии и с експерти. А когато канцлерът Меркел и президентът Макрон казаха, че Северен поток 2 ще бъде завършен, той е завършил. А ние погребахме Южен поток", каза още проф. Гечев.

В заключение той подчерта, че в икономическата теория няма нито един случай, в който икономическите санкции да са свършили някаква работа, освен да помогнат на страната, която е санкционирана.