БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Румен Радев: Много от извънредните мерки доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална криза

Правителството трябва да се отчете за ефекта от първия месец на извънредното положение, каза държавният глава

Правителството дължи на обществото отговори за резултатите от мерките, въведени с извънредното положение. Много от тях доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална криза. Безработицата расте с часове, много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът се нуждае от мерки. Този призив отправи президентът Румен Радев в  обръщение към нацията по повод искането на правителството за удължаване на извънредното положение с още месец.

Без съмнение пандемията изисква решителни мерки. Повечето българи ги приемат с разбиране, но дългият период на изолация ще доведе до тежки психологически, социални и икономиченски последици, прудепреди държавният глава. Той още веднъж повтори  мнението си, че гладът може да надделее над страха и че последиците от това могат да бъдат по-разрушителни от коронавируса.

Радев настоя да се посочи и възприеме ясна нациолна цел. По думите му трябва да се намери начин абсолютно безопасно, постепенно и котролирано, но възможно най-скоро държавата да се върне към нормален ритъм на живот. Тази цел може да бъде постигната само с обединените усилия на всички институции, убеден е държавният глава.

Румен Радев добави, че идните месеци ще бъдат рашеващи за бъдещето на нацията в един по-различен свят. Ще успеят онези, които могат да се адаптират, да са иновативни.

Здравеопазването ни следва да възприеме по-гъвкава стратегия, да разшири значително обхвата на тестване, за да придобие реална представа за картината в страната, смята президентът. Коронавирусът не трябва да възпрепятства лечението на останалите българи, които се нуждаят от здравна помощ. Мерките в защита на пострадалите следва да са ясни и ефективни, подчерта Радев.

Президентът напомни, че част от мерките в извънредния закон се определят и от гражданите, и от бизнеса като недостатъчни и като неудачни. Икономическите мерки не достигат до най-засегнатия бизнес - малкия и средния. А моделът 60/40 е неприложим за много от фирмите. Реалната помощ в условията на криза е безвъзмездната помощ, подчерта Румен Радев.

Той предупреди също, че актуализацията на бюджета и възможността за теглене на заем до 10 млрд. лева е тежко решение и ще тежи на държавата в бъдеще. Настоя още да не се допуска безконтролно харчене, както това става с бюджетния излишък.

Да надмогнем заблудите на егоизма и да се осъзнаем като общност, завърши държавният глава.