БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Румен Радев налага частично вето на Закона за извънредното положение

Българите имат нужда не от заплаха, а от подкрепа, убеден е Румен Радев. Според него някои мерки ще останат и след извънредното положение, с което той не е съгласен

Ще предложа частично вето и върна за повторно разглеждане на Закона за извънредните ситуации от българския парламент, обяви президентът Румен Радев в изявление, предаде репортер на БГНЕС.

В момента в света и в частност в България протичат паралелно две кризи – здравната, породена от коронавируса и икономическа и социална, отбеляза Радев.

Той заяви, че икономическата криза ще хвърли стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване.

Според Радев законът ограничава свободата на словото.

Българите имат нужда не от заплаха, а от подкрепа, убеден е Румен Радев. Според него някои мерки ще останат и след извънредното положение, с което той не е съгласен.

Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи тежки последици, каза президентът.

Правителството следва неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-засегнатите, посъветва президентът.

Според него спекулата също руши доверието и трябва да има строги мерки, но не и такива, които да не доведат до понижаване на цените на горива, ток и стоки. Така предложеният модел за борба със спекулата, според Радев, ще попречи на вноса на жизненоважни лекарства.

Радев не е съгласен и с вменяването на полицейски задължения на армията.

Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава. В днешното изпитание е важна отговорността на всеки един – лична хигиена, ограничаване на социални контакти, каза Радев.

Надявам се депутатите да вземат под внимание разгърнатите мотиви за ветото, а правителството да обърне внимание с адекватни мерки на най-слабите, заключи президентът.

„Скъпи сънародници, в момента в света и в частност в България, протичат паралелно две кризи. Първата е здравната криза, породена от коронавируса. Втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса. Икономическата криза засега се пренебрегва. Тя е на втори план. Но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа“, посочи Радев.

„Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи. Отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашия бюджет са по-скромни. Но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни“, подчерта президентът.

Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта. Липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно респективни мерки, които засилват напрежението и самата криза, в които условия работят медиците и хората в жизненоважни производства и услуги, допълни той.

Междувременно Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обяви, че е изпратено писмо до президента Румен Радев с предложение да упражни частично вето в приетия на второ четене в петък Закон за мерките и действията по време на извънредното положение.

Конкретно става въпрос за фиксираните цени на всички стоки в периода на извънредното положение, които бяха заложени в закона като част от мерките за борбата със спекулата. Вчера и големите търговски вериги също призоваха президента да отмени тавана на цените.

Източник и снимка: БГНЕС