БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Румен Радев: Не надхвърлям правомощията по отношение на избора на нов главен прокурор

Това държавният глава заяви по време на организирана от Президентската институция кръгла маса

Далеч съм от мисълта, че прехвърлям своите правомощия с разговорите за избор на нов главен прокурор. Това каза президентът Румен Радев по време на кръгла маса на тема „Предстоящ избор на главен прокурор – критерии и обществени очаквания“. На нея държавният глава изслушва позициите на неправителствения сектор и на професионалните организации на юристите в България във връзка с критериите за избор и правомощията на бъдещия обвинител №1.

Най-одобряваната държавна фигура в страната подчерта, че се води единствено от принципа за разделение на властите, но и не пренебрегва задължението си на края на процеса да подпише указ.

"За мен най-важното е обществото да има фокус върху тези процеси и да има повишено обществено внимание“, каза още президентът.

Румен Радев подчерта, че според него при избора на нов главен прокурор много важен е критерият за независимост и воля за налагане на законността.

Главният прокурор, който ще бъде избран, е натоварен с големи очаквания, предстоят му важни задачи, затова е важно още от старта той да има високо обществено доверие. Важно е обаче и как ще бъде оценена и съдебната независимост от този главен прокурор, защото заедно с неговата смелост и гражданска отговорност това е успехът на неговата бъдеща дейност“, заяви той.

Според президента, проведените от него срещи през месец май с ръководители на органи от системата на съдебната власт и министъра на правосъдието са били ясен сигнал за голямата значимост на това предстоящо събитие.

"Затова е нормално и трябва да има високи обществени очаквания към тази процедура. Обществото трябва да получи гаранции за успешния ѝ ход", коментира Радев.