БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Румен Радев: Пред очите на българите се търгува парламентарна подкрепа за нова Конституция

Президентът Румен Радев пряко обвини управляващите, че стоят зад провокаторите, които причиниха размирици по време на протестите в центъра на София на 2 септември

Президентът Румен Радев пряко обвини управляващите, че стоят зад провокаторите, които причиниха размирици по време на протестите в центъра на София на 2 септември.

"През изминалото денонощие властта режисира провокации, които дадоха повод за масово и несъразмерно полицейско насилие над протестиращите и журналисти", заяви държавният глава в специално обръщение.

В същото време, каза Радев, се "търгува парламентарна подкрепа за приемането на новата конституция", предложена от ГЕРБ. "Опитът да се прокара нелепа, но угодна за статуквото конституция със силата на парите и под заслона на полицейските щитове, е престъпно посегателство към бъдещето на България", смята той.

Той възнегодува и срещу повторното приемане в парламента на поправките в Закона за подземните богатства, с които максималният срок, в който находища могат да се отдават на концесии, може да се удължава до 60 години. Както и срещу промените в Изборния кодекс, засягащи машинното гласуване.

"Действията на управляващото мнозинство задълбочават кризата и превръщат България в заложник на собственото му политическо оцеляване. Затова призовавам и протестиращите, и органите на реда да запазят спокойствие и да не позволяват да бъдат въвличани в сценарий за оцеляването на компрометираната от корупция и насилие власт", допълни президентът.

По думите му протестът е "единствено възможното и оправдано гражданско действие срещу похищаването на демокрацията". "Дълг на всеки български гражданин е да каже "не" на насилието, репресието и беззаконието. Незабавната и безусловна оставка на кабинета е единственият изход от кризата", заключи Радев.