БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Румен Радев: Всички български политици да бдим над суверенитета на Родината

Законите са над всички нас, над всички граждани, над всяка амбиция и над всяка институция

Свободата е най-силният имунитет срещу всякакви политически вируси. Това каза президентът Румен Радев по време на тържествената заря-проверка, пише Агенция „Фокус“.
„142 години ни делят от Санстефанският мирен договор и възкресението на България. Днес отново хиляди сме тук пред паметник ана Цар Освободител, чиято армия сложи край на 5-вековното османско иго. Под руските бойни знамена ще се покрият с вечна слава българските опълченци. Ще се сражават войни от много народи. От империята на Александър Втори. Хиляди ще загинат за нашето Освобождение. Много преди това безчет свободни по дух българи хайдути, въстанници, възрожденци, революционери, ще пролеят в неравни битки кръвта си за свободата“, каза още Румен Радев.
„Към всички тях, към нашата освободителка Русия е нашата българска признателност. Тя не е подвластна на никаква политическа конюнктура, но е повод за достойноството ни като народ, който осъзнава цената на свободата и почита и своите, и чуждите герои, положили кости за нашата свобода. Възродената България оцеля в няколко войни, надживя национални катастрофи, изгради своя икономика, армия, наука, дари света с талантите си и доказа своята жизненост, като държава. Някои поколения имаха жестоката участ да бранят Родината с оръжие, други съзидаваха Отечеството. Призванието на нашите поколения е да отстоят демокрацията, за която мечтаехме и за която крачехме, да си възвърнат свободата на словото, да бранят без комплекси правата си на европейски граждани“, каза още Радев.

„Законите са над всички нас, над всички граждани, над всяка амбиция и над всяка институция", посочи държавният глава.

По думите му в днешните тревожни времена, когато се прегазват граници, е важно всички български политици да бдят над суверенитета на Родината. "Всички българи да осъзнаем силата си, да бъдем достойни за онези, които почитаме в дни като днешния“, каза още президентът.

„Вечна слава за героите. Да живее България“, каза в заключение държавният глава Румен Радев.