БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Румъния изпреварва упорито България. Договорила близо 80 милиарда от ЕС

Румъния изпреварва упорито България. Договорила близо 80 милиарда от ЕС

България е договорила 29 милиарда евро, 21 милиарда, от които са заеми!

България е най-корумпираната държава в ЕС. Най-бедната страна-членка в блока. Над нас е дори Румъния. И северната ни съседка започва да ни изпреварва във все повече отношения.

Президентът Клаус Йоханис обяви, че по време на жестоките преговори в ЕС е успял да се споразумее за впечатляващите 79.9 милиарда евро, пишат от “Свободна Европа”.

“Ще използваме тези средства, за да подобрим инфраструктурата на Румъния, за модернизация, изграждане на болници и училища”, заяви Йоханис.

По думите му постигнатият резултат е задоволяващ.

Споразумение по време на срещата на върха бе постигнато след продължилите 5 дни спорове. Страните се договориха за новата бюджетна рамка на ЕС за периода 2021-2027 г. в размер на 1,074 милиарда евро. Постигнато бе споразумение и за фонда, който ще помогне за икономическото възстановяване на страните от блока, пострадали от пандемията от COVID-19. Той ще е в размер на 750 милиарда евро, състоящ се от 390 милиарда евро безвъзмездни средства и 360 милиарда евро заеми.

България е договорила 29 милиарда евро. Едва 7,7 милиарда от тези пари обаче са безвъзмездни под формата на грантове. Останалите 21 милиарда евро са ЗАЕМИ, които българските граждани ще трябва да връщат!

Снимка: БГНЕС - румънският президент Клаус Йоханис