БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Русия е информирала Южна Африка, че участието на Макрон в срещата на върха на БРИКС е неуместно

Русия е информирала Южна Африка, че участието на Макрон в срещата на върха на БРИКС е неуместно

В момента Южна Африка председателства БРИКС

Русия информира партньорите си от Република Южна Африка (ЮАР), че смята за неуместно участието на френския президент Еманюел Макрон в срещата на върха на БРИКС (Русия, Бразилия, Индия, Китай, Южна Африка). Това заяви пред журналисти в четвъртък заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

„Изпратихме сигнал, че при цялото ми уважение към прерогативите на страната домакин, поканата на определени гости трябва да се основава на факта, че БРИКС е асоциация на държави, които по принцип отхвърлят едностранните санкции като метод за решаване на външната политика. И е ясно, че предвид това просто е очевидна неуместността на появата на представители на колективния Запад там“, каза зам.-министърът.

В момента Южна Африка председателства БРИКС. Срещата на върха за обединението е насрочена за 22-24 август в Йоханесбург.

По-рано френският министър на външните работи Катрин Колона каза след разговори в южноафриканската столица с южноафриканския външен министър Наледи Пандор, че Макрон може да обмисли участие в срещата на върха на БРИКС, ако бъде получена такава покана.

Както отбеляза прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, в Кремъл не разбират в какво качество френският лидер може да участва в срещата на ръководителите на страните от БРИКС. „Честно казано не знаем как, като кого, с каква цел [Макрон може да участва в срещата на върха], нямаме такава информация“, каза той.