БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Русия не е изтегляла войски от Украйна, за да се справи с бунта на "Вагнер"

Русия не е изтегляла войски от Украйна, за да се справи с бунта на "Вагнер"

Според Лукашенко външни сили се опитват да дестабилизират ситуацията в региона и  заплахата от нов глобален конфликт никога не е била толкова близо

Руският президент Владимир Путин заяви, че на Москва не се е наложило да прехвърля военни от Украйна, за да спре бунта на частната групировка "Вагнер".

Опитът за метеж няма да се отрази на офанзивата ни, подчерта Путин на церемония в Кремъл, на която награди военнослужещи и бойци, отличили се в хода на събитията в Русия този уикенд.

Руските военни и правоохранителни органи на практика спасиха страната от гражданска война, изтъкна руският президент. Редом до него на площада пред Кремълския дворец беше и министърът на отбраната Сергей Шойгу, чиято оставка искаха наемниците от частната военна групровка "Вагнер".

Президентът на Беларус Александър Лукашенко, който договори прекратяването на бунта, призова никой да не бъде смятан за герой, включително той самият и президента Путин. Според Лукашенко външни сили се опитват да дестабилизират ситуацията в региона и  заплахата от нов глобален конфликт никога не е била толкова близо.

Все още няма официално потвърждение дали собственикът на "Вагнер" Евгений Пригожин е пристигтнал в Буларус, но самолет с руска регистрация, свързан с Пригожин, е извършил полет от Русия до Беларус, според приложението за проследяване на полети Flightradar24.