БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Русия обвини Украйна, че е разположила ракетни установки HIMARS в атомните си централи

Русия обвини Украйна, че е разположила ракетни установки HIMARS в атомните си централи

Украинските атомни електроцентрали са в центъра на вниманието от началото на конфликта

Службата за външно разузнаване на Русия (СВР) обвини днес Украйна, че е складирала доставени от Запада оръжия, включително реактивни системи за залпов огън "Хаймарс" (HIMARS), в атомните си електроцентрали, предаде Ройтерс.

В изявлението пише, че доставени от Съединените щати ракети "Хаймарс", системи за противовъздушна отбрана и артилерийски боеприпаси са били разположени в Ровненската АЕЦ в Северозападна Украйна. Според СВР това е станало през последната седмица на декември.

Украинските атомни електроцентрали са в центъра на вниманието от началото на конфликта, отбелязва Ройтерс. Руските въоръжени сили превзеха неработещата АЕЦ Чернобил по-малко от 48 часа след като нахлуха в съседната държава, а малко по-късно - и най-голямата атомна централа в Европа - Запорожката АЕЦ.

Киев и Москва се обвиняват взаимно за обстрелите на Запорожката АЕЦ. Украйна твърди още, че Русия използва атомната централа като оръжеен склад.

Международната агенция за атомна енергия изрази силно безпокойство заради атаките срещу централата и предупреди за риск от ядрена катастрофа.

източник: ДАРИК