БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

РУСИЯ ПОДНОВЯВА НАТИСКА В ДОНБАС

Междувременно броят на загиналите цивилни при вчерашния руски удар по град Виница достигна до 23 души

Руската армия навлиза в нов стадий на настъплението си в Донбас. Според източници от руската армия в момента украинските сили се опитват да се оттеглят от стратегическия град Северск към по-укрепени линии в своя тил, за да не попаднат в обкръжение. Междувременно броят на загиналите цивилни при вчерашния руски удар по град Виница достигна до 23 души.

Град Северск в Донецк е под "оперативния контрол" на руските сили. Това означава, че по украинските войници може да бъде открит огън от всички страни, но все още могат да излязат от обкръжение. Това е принудило гарнизона да се опита с бой да отстъпи на Запад, за да не бъде напълно обграден. В момента се водят боеве в крайните квартали на града. Министерството на отбраната на Русия твърди, че около 70 процента от войниците и офицерите на 25-та украинска въздушно-десантна бригада, разположена край Северск, вече са ликвидирани. При Авдеевка – друга важна укрепена позиция на украинците руските сили засилват натиска си.

Междувременно броят на цивилните жертвите след вчерашния въздушен удар в централния град Виница достига над 20 души. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и Европейския съюз осъдиха удара. Украинският президент Володимир Зеленски отново призова международната общност предприемат нови мерки срещу Русия. Москва все още не е дала официално обяснение за обстрела на града. Руските медии, цитиращи неназовани източници от Министерството на отбраната, казват, че основната цел е била местният Дом на офицерите, където е имало военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна.