БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

Учен нарече пандемията "репетиция за биологична война"

През септември три руски компании трябва да започнат промишлено производство на първата коронавирусна ваксина в Русия, разработена от Института "Гамалей", съобщи министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров. През първия етап ще се произвеждат няколко хиляди ваксини на месец, а от началото на следващата година, производството ще се увеличи до няколко милиона. Втората фаза на клиничните тестове на ваксината на Центъра "Гамалей" е на финален етап, тя трябва да бъде регистрирана през август "при условия", тоест след регистрация ще бъде проведен друг клиничен тест на лекарството на 1600 души. Институтът "Гамалей" работи с три предприятия в Владимирска, Ярославска и Московска области.

Швейцария отново трябва да засили мерките срещу коронавируса заради скок на случаите със заразени, заяви Мартин Акерман ръководител на работната група за борбата с КОВИД-19 в страната. Швейцария има сериозен скок от над 200 случаи на ден, при средно 35 на ден през юни. Акерман, заяви, че страната е на ръба на голямо увеличение на инфекциите и има малко време за предприемане на мерки. Швейцария премахна частичното блокиране, което бе наложено през март, за да се предотврати разпространението на вируса, който е заразил 35 000 души и е убил 1,707 в страната с население от 8,6 милиона души. Смятам, че сега размерът на публичните събития трябва да бъде намален до 100 души, тъй като съществува риск от сериозно увеличаване на броя на случаите", каза още Акерман. 

Косовският премиер Авдулах Хоти е дал положителна проба за КОВИД-19. Той се е самоизолирал в дома си. Неговото правителство понесе критики заради рязкото нарастване на новите случаи. Близо 9000 души са заразени от началото на епидемията, а жертвите са 249 при население под 2 млн. 

Председателят на руския Научно-изследователския институт по спешна детска хирургия и травматология Леонид Рошал оприличи коронавирусната пандемия с репетиция за биологична война и тест за здравната система на Русия. "Не казвам, че този вирус е създаден от човека: няма достатъчно основания за такива изявления и освен това не съм вирусолог. Но това е тест на системата на здравеопазването", каза Рошал. 

Източник: Дума