БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

РУСКАТА АРМИЯ НАПРЕДВА В ДОНБАС

Тежките боеве в Източна Украйна продължават

Тежките боеве в Източна Украйна продължават. След като руските сили поеха под контрол цялата Луганска област, сега започват настъпление в съседната Донецка област. Тяхна основна цел в момента е 120-хилядният град Славянск.

Двама души загинаха и седем бяха ранени в Славянск в резултат на ракетен обстрел от руската армия, съобщи ръководителят на Донецка област Павел Кириленко. На обстрел, за втори път от неделя насам, бяха подложени градският пазар и близките улици. Кириленко призова жителите на региона, част от който е все още под украински контрол, да напуснат домовете си, за да може армията да се защитава ефективно, тъй като руската армия е засилила настъплението и е на броени километри от Славянск.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу обяви, че специалната военна операция в Украйна ще продължи до цялостното изпълнение на поставените от президента и върховен главнокомандващ задачи. Той обвини Запада, че продължава оръжейните доставки за Украйна с цел удължаване на конфликта. Той посочи, че до момента в страната са били доставени повече от 28 000 тона оръжия, голямо количество от които е извън контрол.

"Част от чуждестранното оръжие, което Западът доставя в Украйна се разпространява в района на Близкия изток и попада на черния пазар", заяви Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия.

Допълнително министърът заяви, че в светлината на успешното руско настъпление в Донбас, потокът на чуждестранни наемници в Украйна намалява.