БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Руски изтребител Су-27 се е сблъскал с американски дрон MQ-9 над Черно море

Руски изтребител Су-27 се е сблъскал с американски дрон MQ-9 над Черно море

Държавният департамент възнамерява да поддържа контакти с Русия по този въпрос.

Руски изтребител Су-27 се е сблъскал с американски дрон MQ-9 над Черно море, според Европейското командване на САЩ (EUCOM).

„Около 7:03 сутринта централноевропейско време един от руските самолети Су-27 удари витлото (БЛА) на MQ-9“, се казва в изявлението.

Командването уточни, че дронът е паднал в международни води след сблъсъка. Твърди се, че малко преди това Су-27 уж е направил "небезопасни" маневри.

„Нашият самолет MQ-9 извършваше рутинни операции в международно въздушно пространство, когато е бил прехванат и ударен от руски самолет. Това е довело до катастрофа и пълно унищожение на Ем Кю-9", каза в изявление генералът от военновъздушните сили на САЩ Джеймс Хекър.

EUCOM каза още, че дронът е изпълнявал „ рутинни операции“ в международното въздушно пространство в района на Черно море и инцидентът е довел до „авария и пълна загуба“.

Президентът на САЩ  Джо Байдън е бил информиран за инцидента, съобщи Белият дом. Те също така казаха, че Държавният департамент възнамерява да поддържа контакти с Русия по този въпрос.