БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Руски самолет кацна аварийно в Москва след пожар, десетки загинаха

Пътнически самолет "Сухой Суперджет 100" се запали и кацна аварийно на летище "Шереметиево"

Броят на жертвите рязко се промени за няколко часа. Първоначално източници на ТАСС говореха за един човек, впоследствие, Следственият комитет на Русия съобщи, че са загинали 13 жертви сред тях - две деца. Последното съобщение, от 23:30 българско време, обаче говори за 41 жертви - в него следствието казва, че от всички на борда са "оцелели 37".

Машината на "Аерофлот", извършваща полет от Москва до Мурманск, се наложи да да се върне на летището, от което тръгна, казва неназован източник за "Интерфакс". Представители на екипажа твърдят, че самолетът е бил ударен от мълния, по-късно като основна версия за аварийното кацане се спомена загубата на радиовръзката между пилотската кабина и диспечерите.

Час и половина след инцидента "Шереметиево" все още бе затворено. Към 19:13 ч. българско време се появи информация, че всички са изведени от самолета. Според последвали данни евакуацията е продължила 55 секунди, но след края ѝ поне 13 души били в неизвестност.

Оцелели разказват, че на борда е настанал хаос, а част от пътниците настоявали да вземат ръчния си багаж, с което попречили на бързата евакуация.

Разследването на причините за катастрофата продължава. Работи се по няколко версии, сред които технически проблем и удар от мълния. Смята се, че пилотът не е имал възможност да изхаби по-голяма част от горивото, с което да предотврати последвалия пожар.

Самолетът "Сухой Суперджет 100" е произведен пред 2017-а, през април е преминал технически преглед. Моделът е първият нов пътнически самолет, създаден след разпадането на Съветския съюз. Предназначен е за полети на кратки разстояние. В края на миналата година държавният "Аерофлот" купи 100 такива самолета. През 2012-а имаше друг инцидент със същия модел. Пътнически самолет се разби в Индонезия - тогава загинаха всички 45 души на борда.