БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

РУСКИЯТ ПОСЛАНИК С ГОЛЕМИ ОЧАКВАНИЯ ОТ НОВАТА ВЛАСТ В БЪЛГАРИЯ

МИТРОФАНОВА: "НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ ДЪРЖАВНИТЕ ИНТЕРЕСИ, ЗАРАДИ ПОТУПВАНЕ ПО РАМОТО ОТ "ЧИЧО САМ"

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова се надява, че бъдещата власт в България няма да гони руски шпиони. Това казва тя в интервю за в. "Русия днес" по повод скандалите с руските шпиони у нас. Ето част от коментара на Митрофанова.

"Въпреки недружелюбните действия от страна на официална София аз съм убедена, че винаги има повод за реалистичен оптимизъм. Надявам се, че с новия политически цикъл тази безперспективна страница в българо-руските отношения ще бъде затворена и ние ще можем да продължим развитието на сътрудничеството в сферите от взаимен интерес", казва Митрофанова.

"Неведнъж вече коментирах целия този "шпионски цирк" и още веднъж ще подчертая, че всички обвинения са неоснователни и "изсмукани от пръстите". В крайна сметка има един напълно европейски термин - презумпция за невиновност. Но никой не е виждал нито решения на съда, нито материали от разследване. "Доказателствата", представени от прокуратурата, са извън всякаква критика. За какви ги мислят българските граждани като им предлагат да повярват на комплект от неясни картинки и "изрезки" от гласове?", споделя още руският посланик в София.

Митрофанова също така напомня, че руското правителство е въвело списък на недружествените държави, за които са предвидени редица сериозни санкции, включително и от асиметричен характер.

И предупреждава:

"Списъкът е отворен за включване на "луди глави", готови да пренебрегнат държавните интереси заради едничкото потупване по рамото от "чичо Сам".