БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Руският президент Владимир Путин прие в Сочи държавния секретар на Съединените щати Майк Помпео

Те обсъдиха широк кръг въпроси, свързани с въоръжението, икономиката и енергетиката, както и възможна среща между държавните глави на Руската федерация и Съединените щати

По време на срещата президентът Путин заяви, че в разговор с американският му колега Доналд Тръмп е усетил, че искрено иска двустранните отношения между Москва и Вашингтон да се подобрят. Все още не е определена конкретна дата за среща между двамата, но като възможно място се сочи срещата на високо равнище на Г-20 в Осака, Япония. 

Владимир Путин: "Надявам се, че ще създадем необходимите условия за подобряването на отношенията, след като комисията на Робърт Мюлер потвърди липсата на каквито и да се следи от конспирация между Русия и настоящата американска администрация. Ние по начало определихме това за пълна безсмислица".

По време на срещата са обсъдени въпросите свързани със събитията около Корейски полуостров, Сирия, Венецуела, Украйна и енергийните потоци. Източници от Кремъл съобщиха, че е имало големи разминавания по различните въпроси, но и че преговорите са преминали в делова атмосфера. 

Владимир Путин заяви още: "Знаем, че Съединените щати стават и вече са станали най-големия производител на петрол и затова трябваше да говорим за стабилността на световните енергийни пазари. Има и други сфери за възможно сътрудничество, като сферата на икономиката". 

В срещата взеха участие и заместник-председателят по международните въпроси Юрий Ушаков и директорът на външната разузнавателна служба на Руската федерация Сергей Наришкин, посланикът на САЩ в Руската федерация Джон Хънтсман, специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри и изпълняващият длъжността заместник държавен секретар на САЩ Филип Рикър.

Преди срещата си с Путин Помпео проведе почти тричасови преговори с руския външен министър Сергей Лавов. След срещата с Путин визитата на Майкъл Помпео в Русия завърши.


Автор: Николай Грозданов
grozdanov_3f8a8bdf44d8d9ffe3153492a828e365.jpeg