БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

РУСКИТЕ ИСКАНИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ ОСТАВАТ

Русия предупреди САЩ и НАТО за възможни сериозни последствия, ако игнорират опасенията ѝ в сигурността

Русия предупреди САЩ и НАТО за възможни сериозни последствия, ако игнорират опасенията ѝ в сигурността. Руските изисквания за изтегляне на чуждите силите на НАТО от страните, присъединилисе към военния съюз след 1997, в това число и България, и Румъния, остават. Това стана ясно от разпространено от Външното министерство в Москва прессъобщение. То е публикувано след преговорите с американски представители в Женева.

След срещата в Швейцария руският външен министър заяви, че страната му не представлява заплаха за съседните държави. Той използва трибуната, за да призове украинските власти да се въздържат от провокации в Донбас. На свой ред Съединените щати изразиха притеснения за струпването на руски въоръжени сили край границата на Украйна.

А според руското външно министерство напрежението в региона може да се сведе до минимум, ако Вашингтон и НАТО реагират позитивно на руските предложения за гаранции на сигурността. Москва очаква писмен отговор следващата седмица.

Още през декември Кремъл обяви, че настоява чуждите сили да се изтеглят от всички страни, присъединили се към Алианса след 1997 - тоест от бившите членки на Варшавския договор. Това включва и присъединилите се към Алианса през 2004 година България и Румъния.

Руските искания бяха последвани вчера от остра реакция у нас и в Румъния. Премиерът Кирил Петков заяви, че страната ни сама решава военната си политика в рамките на НАТО, а от президентството определиха руското искане като "неприемливо и безпредметно". Румъния също определи като "неприемливо" руското искане.