БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

С каква ваксина се влиза в страната

С каква ваксина се влиза в страната

България заяви готовност за въвеждането на зеления европейски цифров сертификат

Преди дни българските здравни власти поставиха под карантина автобус с 30 българи на "Кулата", независимо че те представиха отрицателни тестове. Несправедливо. Но и очевидно мнозина не са си направили труда да прочетат заповедта на министъра на здравеопазването, която определя точно кои тестове признават за валидни българските здравни власти. В следващите месеци мнозина български работници, студенти или ученици ще се връщат у дома, както немалко роднини на българи, които вече са се ваксинирали, ще искат да им гостуват. За да няма недоразумения, всеки би могъл да помогне на близките си с допълнителна информация, която ДУМА предлага. Така и хората ще могат внимателно да проверят дали документите, които им се издават, съдържат всички изисквани от българските здравни власти данни.
До края на извънредната епидемична обстановка - 31 юли, в нова заповед - РД-01-374/27.05.2021 г., е записано пристигащите от кои държави при какви условия (с карантина или без) могат да влизат в България, от кои държави временно е забранено да влизат у нас. В заповедта са посочени и валидните здравни документи, с които може да се влиза на територията на България без да се налага карантина. Тези документи са 3 вида. На първо място е

удостоверение за завършен ваксинационен курс

Както е известно, засега само ваксината на Янсен е с една доза, а всички останали признати по света са с две. Тоест, човек, който си е направил всички необходими дози от дадена ваксина (последната доза трябва да е поне 14 дни преди пристигането у нас), може да влезе в страната ни без проблем. По отношение на ваксинирането има още една подробност, която е свързана с така нареченото смесване на различни ваксини. Както е известно, има възможност хората, които са си направили първа доза от аденовирусна ваксина, да си направят втората от иРНК. В заповедта на здравния министър от 27 май е посочено ясно, че за "завършена ваксинационна схема се смята и комбинираният прием на една доза ваксина Vaxzevria/AZD1222 (на АстраЗенека-б.а.) с една доза ваксина Comirnaty/BNT162b2(на Пфайзер-БиоНТех).
Българските здравни власти признават за имунизирани влизащите в страната ни хора, които са се ваксинирали не само с одобрените от Европейската агенция по лекарствата ваксини, но и с други. Тоест, освен с ваксините на Пфайзер-БиоНТех, на Модерна, на АстраЗенека и на Янсен, в страната могат да влизат и ваксинирани със Спутник-V, Синофарм, Синовак и Ковишилд, поясни за ДУМА главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Документът за ваксинация трябва да съдържа имената на притежателя му, изписани на латиница, както е в документа за самоличност, с който пътува; дата на раждане; датите, на които са поставени съответните дози ваксина; търговско наименование и партиден номер на поставената ваксина срещу КОВИД-19; наименование на производителя/притежателя на разрешението за употреба; името на държавата, от която е издаден, и наименованието на издаващия компетентен орган. По същия начин и на латиница трябва да са изписани данните и имената и на другите здравни документи, с които се влиза в страната ни.

 

 

 Заповед РД-01-374/27.05.2021 г. на МЗ. В Приложение 1 са ваксините, с които може да бъдат ваксинирани хората, които влизат в България, а в Приложение 2 са приетите от българските здравни власти за валидни антигенни тестове, които трябва да се правят в оторизирани лаборатории. https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/05/27/rd-01-374.pdf

Вторият документ, който освобождава от карантина влизащите у нас български и чуждестранни граждани от ЕС и страни с ниска заболеваемост, е за

преболедували КОВИД-19

Това е положителен резултат от ПСР или бърз антигенен тест за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на изследването, вписана в документа. Освен имената, рождената дата и датата, на която е направено изследването, изписани на латиница, в този документ трябва да са изписани и данни за лечебно заведение, направило изследването (наименование, адрес или друга информация за контакт). Освен това трябва ясно да е указано, че резултатът е положителен (Positive). В Приложение 2 на заповедта от 27 май е разширен кръгът от признаваните и валидирани у нас антигенни тестове и те вече са около 35.
В т. 6 на заповедта от 27 май са посочени гражданите на кои държави могат да влизат у нас с

отрицателен резултат

Ако тестът е ПСР, трябва да направен е до 72 часа преди влизането в страната, но ако е бърз антигенен - до 48 часа. Данните за притежателя на документа и за лечебното заведение, в което е проведено изследването трябва да са на латиница и изрично да е отбелязано, че резултатът е негативен (Negative).
Без споменатите три документа у нас могат да влизат български ученици и студенти, които всеки ден или поне веднъж седмично пътуват до Гърция, Турция, Сърбия, Северна Македония и Румъния. Същото важи и за ученици и студенти от съседните държави, които учат у нас и пътуват често.
Новост в заповедта е, че румънски и български граждани, които влизат у нас от Румъния, няма нужда да представят споменатите по-горе здравни документи. Доц. Кунчев обясни за ДУМА, че това се допуска, защото заболяемостта от КОВИД-19 в северната ни съседка е изключително ниска и опасността те да разпространяват заразата е нищожна за момента. Припомняме, че по последни данни на Европейския център за профилактика и контрол на болестите (ECDC), 14-дневната заболяемост в Румъния е 46,78 на 100 хил. души, докато у нас е двойно по-голяма. Подобни са и показателите за 14-дневната смъртност - у нас тя е 81,57 на 1 млн. население, докато в Румъния е 48,79 на 1 млн. Освен това, данните на ECDC сочат, че с първа доза у нас са ваксинирани 13,2% от хората над 18 г., докато в Румъния са 26,4%. Напълно ваксинираните българи са 8,7%, а при румънците процентът е 20,8. От 21 май и Румъния не изисква от български граждани при влизането им в страната да представят отрицателен резултат от изследване за КОВИД-19 и не се налага карантина. Тоест, свободният достъп е реципрочен.
Междувременно, България заяви, че има пълна готовност за въвеждане на Европейския цифров зелен сертификат за ваксинация срещу КОВИД-19. Той влиза в сила от 1 юли по регламент, но страните, които имат готовност, могат да го издават още през юни. В същото време от МЗ съобщиха, че старите сертификати ще продължат да бъдат валидни на територията на България, като е предвиден гратисен период до 12 август 2021 г., за да се избегне струпването на хора за преиздаване.

 

Тук може да видите списък на лабораториите, чиито резултати от PCR са признавани у нас и в чужбина. https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/05/27/rd-01-376.pdf

 

Източник: Дума

Публикацията е без редакторска намеса