БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

С ПИСТОЛЕТ И С ПАЧКИ ЕВРО - СПЯЩИЯТ БОРИСОВ ОБИКОЛИ СВЕТОВНИТЕ МЕДИИ

Западните, руските и балканските медии едва прикриват подигравателния нюанс при описанието на покоите на българския премиер

Ройтерс разказва как Борисов, бивш охранител на комунистическия лидер на България Тодор Живков, а сега премиер, обяснява сриващите репутацията му снимки като компромат, спретнат му от неговите политически опоненти. Една от най-реномираните медии на света констатира, че правителството на България е разтърсвано от скандали, като изтеклият преди седмица запис с глас подобен на този на премиера, в който Борисов говори вулгарно за председателката на Народното събрание и за някои европейски лидери.

Водещото международно издание, специализирано в новините за Балканския полуостров Болкан Инсайт излиза с по-остър тон. Заглавието е красноречиво: "Българският премиер е почервенял от срам след снимки от неговата спалня". Изданието коментира: "Изтеклите снимки, които го показват как похърква до купчина пари и пистолет идват като добавка към притесненията, че Бойко Борисов губи хватката си върху България". В статията се отбелязва още, че Борисов е опитал да замаже гафа с иронична шега, цитирайки го : Поне не ме снимаха с малко момченце в леглото, тогава щях да се хвърля през балкона".

Юроактив описва реакцията на Бойко Борисов като "Сюреалистична"- От специализираната медия на Европейския съюз отбелязват, че скандалът съвпада с напускането на ГЕРБ на бившата дясна ръка на Борисов Цветан Цветанов. И цитират определението на Цветанов за управляващата партия: "ГЕРБ е като гнездо на страх, интриги и посредственост."

Българският скандал получи висок отклик и в Унгария:"Тайни снимки от спалнята на страховит премиер: златни кюлчета, пистолети, мазила", пише вестник "Непсава"- Народно слово. "От къде се взеха пистолетът и пачката пари до спящия български премиер?", се чуди друга унгарска авторитетна медия - "Хети Вилаггаздашаг". В нейната статия се разказва надълго и широко за корупцията и скандалите на Борисов, както и неговата вражда с избягалия в чужбина олигарх Васил Божков.

Скандалните снимки на Борисов обиколиха и съседите ни. Заглавията са красноречиви. "Борисов спи, с пистолет, евро и златни кюлчета", съобщава белградското радио Б-92. "Пистолет, злато и евро - министър-председателят обвинява президента, че го е заснел с дрон в леглото", пише хърватският "Дневник". "Българският премиер обвини президента, че го е заснел в леглото с дрон", пише босненският Дневни Аваз. Македонската "Република" не остава по-назад "Той спи полугол, с пистолет и много пари около себе си"

Руските новинари също активно отразяват безпрецедентния скандал. "Президентът на България бе обвинен, че шпионира с дрон премиера в спалнята му", с еднакви заглавия излизат РИА Новости, Лента.ру, украинският вестник "Страна" и редица други медии от района на бившия Съветски съюз.

И докато медиите все пак се сдържат, потребителите са значително по-прями и солени с оценките си. Ето някои от тях - от Украйна до Италия :

"Проевропейският Борисов срещу социалиста Радев. Значи приближават оспорвани избори.

"А си Мислехме, че Италианската политика е луда"

В международния сайт Редит, специализиран за обсъждане на световни политически теми, потребител обобщава целия абсурд: Това е едно от онези неща, за които не си помисляте, но когато излязат, звучат толкова логично, че просто не можете да си го представите иначе.