БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

С поскъпване на таксите банките се презастраховали

С поскъпване на таксите банките се презастраховали

Банките продължават да разширяват клоновата си структура, което е много странно, коментира експерт

Банките готвят масово повишение на такси и комисиони през октомври и няколко от големите кредитни институции вече информират клиентите на сайтовете си за това. Финансовият анализатор Стефан Христов заяви пред БНР, че по този начин банките се презастраховат, тъй като през последните години са настъпили доста промени с влизането в сила на нови регулации. "Едната част от увеличението на таксите е свързана с банковите преводи в лева. Като цяло банките се стараят да увеличат таксите там, където се изисква участието на служител на банката", посочи Христов и даде пример с платежните нареждания, които са на хартиен носител, и обясни, че обслужването има цена. Той обаче отбеляза, че прави впечатление, че средната цена на превод е 4 лева, "което е доста интересно, че всички банки работят на еднаква цена." Стефан Христов напомни идеята на банките хората масово да започнат да използват онлайн и мобилно банкиране.

Друга причина за повишаването цената на банковите преводи според експерта е, че от декември влиза в сила нов регламент, който трябва да усредни плащанията в евро и плащанията в лева. "Ако досега банката ви е вземала 3 лева за левов превод, трябва да ви взема 3 лева и за превод в евро, който в момента е примерно 30, 40, 60, дори 100 лева понякога", отбеляза Христов и посочи, че така банките ще загубят част от приходите си и това ги принуждава да се презастраховат. По думите му това се отразява и на таксите за обслужване на сметки.

Експертът е категоричен, че определени банки започват да работят като мобилни оператори от гледна точка на подвеждането на клиентите. Той информира, че банковите застраховки стигат до 30 лева на година, дори при картовите плащания, което означава, че такава премия би трябвало да покрива многомилионни плащания, въпреки че се покриват минимални.

Христов напомни, че банките "прекалено дълго издържаха" да не плащат на клиентите такса обслужване и съхранение на парите, защото кредитните институции плащат разходи - процент върху сумата, която държат налична в БНБ.

Експертът е на мнение, че банките се презастраховат с вдигане на услугите и заради евентуална криза през есента. "Въпреки стремежа към орязване на разходите си, като ги оптимизират в сравнение с минали години, стараят се да намаляват физическите операции в офис, банките продължават да разширяват клоновата си структура, което е много странно", смята финансовият анализатор. Той отчете, че кредитните институции използват модерни технологии за увеличаване на сигурността на плащанията, но определи изоставането заради остарял софтуер.

Източник: в. Дума