БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Санкции за 38 милиона лева са наложени по оперативна програма "Транспорт"

Санкции за 38 милиона лева са наложени по оперативна програма "Транспорт"

Грешките при провеждането на обществени поръчки продължават да са проблем за оперативна програма "Транспорт" и през настоящия програмен период

България не е научила урока си от предишния програмен период. Грешките при провеждането на обществени поръчки продължават да са проблем за оперативна програма "Транспорт" и през настоящия програмен период. Нещо повече - честотата им се е увеличила спрямо предходния. Към момента са наложени санкции за 38 млн. лв. при установени 41 нередности.

Това става ясно от публикуваната стенограма от заседание на Комитета за наблюдение на оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 – 2020 г., което се е провело в края на юли тази година, алармира Mediapool.bg.

"Има една демонстрация на нередностите и финансовите корекции. Стойностите са внушителни, но вече свикнахме, че това е част от цялата ни работа", коментира проблема ръководителят на Управляващия орган на програмата Галина Василева по време на заседанието.

"Силно обезпокоителна е високата честота на грешките. Нямам предвид единствено величината на нередностите, а високата им честота. Всички бенефициенти са над възприетата в одитните понятия приемлива честота на грешката. Всички!", казва Аурелио Сесилио, представител на Европейската комисия по време на заседанието.

Mediapool поиска от Министерството на транспорта информация по кои проекти са наложени санкции, но от ведомството на министър Росен Желязков отказаха без да посочат аргументи.

Нарушенията са свързани с обществените поръчки

Причините за наложените финансови корекции, както се наричат санкциите, се дължат основно на нарушения в закона при провеждането на обществените поръчки. Така е при 93 на сто от наложените санкции.

При 5 на сто от случаите проблемът е в недостатъчна одитна следа. А останалите 2 на сто са по други причини.

По някои от наложените корекции бенефициентите са завели съдебни административни производства.

Липсва административен капацитет

Според представителя на ЕК Аурелио Сесилио проблемът се дължи на липсата на административен капацитет. Той отбелязва, че получателите на средствата не са "новобранци", а големи държавни институции и компании, които имат опит в прилагането на европейските регламенти и провеждането на обществени поръчки.

"Бяхме свикнали да казваме, че наблюдаваме липса на капацитет или нисък капацитет, когато става въпрос за общини, за местното ниво, защото не са добре осигурени, отчитайки техния размер и капацитет. Тук не говорим обаче за малки общини, а говорим за важни държавни структури или важни компании, управляващи стотици милиони евро от вашите фондове", казва Сесилио.

Той отбелязва, че понякога Еврокомисията може да прояви разбиране, когато става въпрос за неправителствена организация, която не е свикнала с изпълнението на договори по обществени поръчки. "Но съжалявам много – този тип институции?", чуди се представителят на ЕК. И настоява страната ни да предвиди мерки за подобряване работата на администрацията.

Санкциите се вдигат на 25% от стойността на договора

Подобряването на работата на администрацията е наложително, след като от 14 май 2019 г. Европейската комисия е излязла с нови насоки за налагане на финансови корекции, свързани с провеждането на обществените поръчки за проекти с европейско финансиране.

Според тях най-ниската възможна финансова корекция се очертава да е 25 % от стойността на договора, докато в момента има възможност и за налагане на санкции в размер на 5% или 10% от стойността на договора при извършено нарушение, отбелязва Галина Василева.

Нарушителите

Абсолютно всички бенефициенти по оперативна програма "Траспорт" са глобени, заради проведени обществени поръчки.

Най-много санкции да наложени на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), като почти всеки проверен договор е с нарушение. От 17 проверени договора при 14 са наложени санкции за общо 26 млн. лв. Сумата е голяма, защото са проверени всички големи договори, става ясно от думите на Галина Василева. През настоящия програмен период АПИ има сключени два големи договора. Единият е за втората фаза на Западната дъга на Софийския околовръстен път на стойност 115 млн. лв. Другият е свързан с изграждането на участъци от магистрала "Струма" (лот 3.1 и лот 3.3) на обща стойност 742.5 млн. лв.

Подобна е картината и при Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Тук са проверени общо 47 договори, като повечето от тях са на малка стойност. Причината е, че НКЖИ все още няма сключен голям договор с управляващия орган на програмата. Така от 47 проверени малки договори на 16 са наложени финансови корекции за 5.2 млн. лв.

Най-малко нередности са установени при общинската фирма "Метрополитен". Както през миналия програмен период така и сега това е бенефициентът по програма "Транспорт", който към момента единствен е успял да договори цялото си финансиране и показва подобрение по отношение на допуснатите грешки. При 786 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ са проверени 11 договора, като от тях 4 са с нередност, а наложените санкции са за 3.4 млн. лв.

При Изпълнителната агенция за поддържане и проучване на река Дунав от два проверени договора и на двата са наложени санкции. Подобна е ситуацията и с Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура".

Източник: Mediapool.bg