БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

САЩ: МИРНИ ПРОТЕСТИ ПРЕЗ ДЕНЯ, ПОГРОМИ ПРЕЗ НОЩТА

Демонстрантите искат справедливост по случая с тъмнокожия жител на Минеаполис Джордж Флойд, който почина след неправомерна употреба на сила при полицейско задържане

Големи протести и шествия се проведоха в Ню Йорк, Лос Анджелис, Филаделфия, Атланта и Сиатъл. В десетки американски градове беше обявен полицейски час. В Ню Йорк има забрана за излезане на улицата от осем вечерта до пет сутринта

По правило през деня протестите за смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис и на други жертви на полицейско насилие са мирни, но с настъпването на нощта, прерастват във вакханалия от мародерство, вандалски поряви и палежи.

Въпреки предприетите от полицията мерки, разграбванията на магазините не спират. Сутринта продавачите в Манхатън направиха преглед на щетите, нанесени от снощните грабежи във вторник сутринта, и да ремонтират счупените от тълпата прозорци. На места прозорците се заковават с дървени дъски.

Пред сградата на Конгреса във Вашингтон, множеството коленичи, скандирайки: "мълчанието е насилие" и "без справедливост няма мир". Десетки войници от Националната гвардия помагаха на полицията в опазването на реда.

Министерството на отбраната на САЩ прехвърли около 1600 войници в района на столицата след няколкото дни на съпътствани от насилие протести в града. По-рано президентът Тръмп заплаши да използва армията срещу демонстрантите, които нарече "разбойници".

В Лас Вегас край сградата на федералния съд избухна стрелба с участието на полицейски служители. Според информацията на местните медии отряд полицейски служители се стреля с открил огън по зданието неизвестен, след което още един човек е приближил зад тях и е прострелял един от полицаите в главата.