БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

САЩ НА КРАЧКА ОТ ИЗПРАЩАНЕ НА 40 МИЛИАРДА ДОЛАРА ВОЕННА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА

Това е увеличение със седем милиарда долара в сравнение с първоначалното искане на президента Джо Байдън

Долната камара на американския Конгрес одобри пакет от помощ за Украйна на стойност 40 милиарда долара. Това е увеличение със седем милиарда долара в сравнение с първоначалното искане на президента Джо Байдън.

Стопанинът на Белия дом искаше от Конгреса да одобри 33 милиарда долара помощ за Украйна, от тях 20 милиарда за оръжие. Той предупреди, че Киев скоро може да се окаже без финансиране за борбата срещу Русия. Така американската подкрепата от началото на операцията на 24 февруари достигна близо 54 милиарда долара,

Законопроектът, предвиждащ военна, хуманитарна и икономическа помощ за Украйна, бе одобрен в долната камара на американския Конгрес с убедително мнозинство от 368 срещу 57 гласа, след като лидерите на демократите и републиканците постигнаха споразумение по детайлите в него. Всички гласове "против" бяха от изолационисткото крило на републиканците, което смята, че средствата трябва да се използват за жителите на съединените щати.

Очаква се Сенатът да гласува законопроекта до края на тази или следващата седмица и след това документът да отиде на бюрото на Байдън в Овалния кабинет за подпис.