БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

САЩ НАМАЛЯВАТ ДВОЙНО ПАРНИКОВИТЕ СИ ЕМИСИИ

Америка поема ангажимент да намали двойно емисиите на парникови газове в следващите 10 години

Съединените щати се завръщат към споразумение за намаляване на емисиите в атмосфера - с тези думи президентът Джо Байдън откри онлайн среща на високо равнище за климата.

"Консултирам се с експерти и виждам потенциала за по-проспериращо и справедливо бъдеще. Науката е безпогрешна. Науката е неоспорима и цената на бездействието непрекъснато се увеличава. Съединените щати не чакат. Ние предприемаме действия", заяви Байдън.

Позицията на Европейския съюз беше представена от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен:

"Европа иска да бъде първият в света климатично неутрален континент, но за да спасим климата всички големи икономики да поемат отговорност и да превърнат прехода в период на възможности за всички".

Руският президент Владимир Путин призова световната общност да установи сътрудничество в областта на мониторинга на вредните емисии и да засили взаимодействието между държавите за решаване на остри световни проблеми.

Китайският лидер Си Дзинпин обеща, че КНР ще започне да намалява потреблението на въглища от 2026 г., и че е постигне въглероден неутралитет по-бързо от много развити страни.