БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

САЩ ПРИЗНАХА ЗА ЗАКОННИ ЕВРЕЙСКИТЕ СЕЛИЩА В ГАЗА

САЩ вече не смятат за незаконни еврейските селища на Западния бряг. Новата американска позиция предизвика остри реакции от страна на Европейската комисия, Русия и Турция

Държавният секретар на Съединените щати Майк Помпео хвърли бомбата като обяви поредна рязка промяна в политиката на Вашингтон в Близкия изток. Така Белия дом влезе в разрез с юридическо становище от 1978 г., според което еврейските селища в тези палестински територии са в нарушение на международното право.

"Администрацията на Доналд Тръмп се отказва от подхода на предишната администрация. Строителството на гражданска инфраструктура на Западния бряг всъщност не противоречи на международното право", заяви Майк Помпео, държавен секретар на САЩ. 

Позицията на САЩ донесе малко радост за Бенямин Нетаняху, който се бори да остане на власт след неубедителното представяне на изборите тази година.

"Признавам, че съм много развълнуван. Администрацията на Тръмп поправи историческа несправедливост, като застана зад истината и справедливостта, благодаря на президента Тръмп и на държавния секретар Помпео, мисля, че е страхотен ден за държавата Израел и постижение за поколенията", заяви Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.

Еврейските селища са създадени от Израел на Западния бряг на земя, окупирана по време на войната в Близкия изток от 1967 година. Понастоящем там живеят близо 650 000 евреи в повече от 100 населени места. Американското решение е пореден удар срещу палестинците.

"Тази американска администрация представлява реална заплаха за световния мир и сигурност. Ние палестинците продължаваме да разчитаме на международното право, защото знаем, че сме под окупация", заяви Саеб Ерекат, главен преговарящ от страна на Палестина.

.
Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини подчерта, че израелската дейност е незаконна съгласно международното право и подкопава жизнеспособността на двустранното решение и перспективите за траен мир.

Москва предупреди, че решението на САЩ за Израел ще ескалира напрежението, а според Анкара нито една страна не е над международното право.